Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Sâmbătă, 17 Noiembrie 2018

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Marius Nicolaescu pune bazele unei asociaţii care aduce laolaltă silvicultorii, exploatatorii şi procesatorii de masă lemnoasă din România
Articole - Actualitate
Miercuri, 22 Martie 2017 15:14


PREMIERĂ ÎN DOMENIUL FORESTIER


Marius Nicolaescu, reprezentantul Ocolului Privat “Codri Verzi”, va fonda prima asociaţie a profesioniştilor din domeniul forestier, în care vor fi atraşi specialiştii din sectoarele silviculturii, ale exploatatorilor, dar şi ale procesatorilor de masă lemnoasă. Asociația Profesională a Silvicultorilor şi Procesatorilor de Lemn "Viitor Verde" este denumirea de start în acest proiect aflat în premieră în domeniul de referinţă, care se va naşte din judeţul Argeş. Potrivit declaraţiilor lui Marius Nicolaescu, în curând se va întruni un comitet de initiativă, menit să traseze foarte clar obiectivele concepute. Care este scopul acestei Asociaţii, în rândurile de mai jos:

# Cum s-a născut, domnule Marius Nicolaescu, ideea înfiinţării unei astfel de asociaţii?

Ideea există de circa un an, mai précis de când s-a simţit nevoia unei astfel de iniţiative. Lipsa de reacţie la dezinformările din mass-media a condus către punerea în aplicare a acestei idei. Suntem în anul 2017. Să venim să facem campanie împotriva tăierilor ilegale cu fotografii din anii 2008, din 2012 este o absurditate. Trebuie să vorbim despre lucrurile care se petrec acum. Nu trăim în trecut, ci în prezent, pentru viitor.

# Care sunt problemele de actualitate din domeniul silvic?

În domeniul silviculturii, există foarte puţini reprezentanţi care să ia atitudine. Asociaţiile care ne reprezintă nu au vizibilitate. Ele nu vin să arate opiniei publice situaţia reală. Trebuie, într-adevăr, să admitem că au fost şi tăieri ilegale sau mai puţin legale în perioada 2008-2012, dar, de când cu Radarul Pădurii, sau mai precis din anul 2014, nu mai putem vorbi despre fenomenul tăierilor ilegale şi, din păcate, asociaţiile de mediu pun accent în continuare pe tăierile din... 2012. S-a ajuns să fie verificat de zece ori acelaşi teren, de pe care s-a tăiat acum şapte ani. Ce mai facem? Pentru aceeaşi suprafaţă de teren defrişată au ajuns să vină de şapte ori aceleaşi organe de control să verifice, pentru că se mai găseşte cineva care să mai reclame o tăiere, dar de fapt, este vorba de aceeaşi tăiere şi de anchete care s-au derulat şi care chiar s-au încheiat.

mn1.jpg

# Vorbiţi de zone controlate, la nesfârşit, deşi situaţiile poate s-au lămurit între timp.

Exact. În astfel de situaţii au fost lămurite, cu dosare penale, cu tot ce trebuie, cu dosare trimise deja în instanţe.

# Poate ar trebui ca organele de control să verifice dacă cele reclamate au mai făcut obiectul unor alte anchete şi tocmai apoi să plece la drum, nu?

Chiar despre asta este vorba. De aceea, asociaţia noastră se înfiinţează pentru atingerea unui număr de trei scopuri. Să combatem dezinformarea celor care cu bună sau rea intenţie ajung să propage nişte informaţii care nu îşi mai rostul. Este foarte uşor să dai drumul unor ştiri negative, pentru că acestea vor avea mereu priză la public. În al doilea rând, vrem să fim un partener serios de discuţie în relaţiile cu autorităţile publice, care răspund de silvicultură.

# Vă referiţi la....

La Garda de Mediu, la Garda Forestieră, la minister, acolo unde se iau deciziile. Pentru că organizaţiile noastre nu au reuşit să ne reprezinte aşa cum trebuie. Şi vă dau un exemplu de săptămâna trecută, când în Parlament s-au făcut nişte comisii, vizavi de OUG 51 care modifică Legea contravenţiilor silvice. Există în acest caz câteva lucruri ridicole. Într-un articol este sancţionat personalul Ocolului Silvic, dar şi agentul economic, cu amendă de la 6000 la 10.000 de lei, dacă nu taie un arbore într-un parchet, sau dacă uită să-l taie. În timp ce, în cazul celor care taie ilegal, există sancţiuni mult mai mici, iar noi tot vorbim despre defrişări. Un alt exemplu. În parchetele de exploatare, trebuie să existe o plachetă cu numărul autorizaţiei de exploatare, cu volum, cu toate datele tehnice despre ceea ce se exploatează. De altfel, un lucru absolut corect. Dar dacă nu există această plăcuţă, amenda este de 5000 de lei. Mi se pare o amendă extrem de mare în comparaţie cu regula care ar putea fi încălcată în acest caz. Pe panou se poate scrie foarte uşor, dar dacă îl fură cineva?  Un alt scop este informarea membrilor noştri cu privire la cadrul legislativ. După cum ştim, se schimbă foarte repede legislaţia. Pădurarul sau procesatorul de masă lemnoasă nu are timp să afle de modificări şi vin organele de control şi imediat aplică sancţiuni. Dorim să introducem sectorul forestier în proiectul de lege privind prevenţia.Să lucrăm la o imagine bună, să fim un partener de discuţii şi să promovăm o informare corectă a situaţiilor existente în aceste sectoare. De asta se va ocupa Asociaţia Profesională a Silvicultorilor şi Procesatorilor de Lemn Viitor Verde.

# Se mai fac în această perioadă multe modificări la codul silvic sau s-au mai rărit?

Tot timpul se fac modificări. Lunar apare câte un ordin de ministru, câte o hotărâre de Guvern, care să mai reglementeze ceva. Ca exemplu, a apărut obligaţia de a pune GPS pe camion, pentru urmărirea traseului, din pădure până la gater sau unde se transportă lemnul. Va fi un fel de transport specializat. Apar lucruri bune, dar şi altele care blochează sistemul. Din anul 2006 până acum, codul silvic a fost schimbat de vreo patru-cinci ori. Adică nu ne putem juca aşa uşor cu o lege organică. S-a schimbat în 2008, în 2014 etc şi tot timpul se modifică ceva. Avem o supralegiferare din cauza tăierilor, dar acum am picat în cealaltă extremă.  Amenzile pentru personalul silvic au ajuns să fie mai mari decât cele aplicate tăietorilor ilegali şi nu este corect.

# Mai există fenomenul de tăieri ilegale sau nu?

Eu vă spun că nu mai există, date fiind măsurile care s-au luat. Să le caute ONG-urile. Se face tam tam şi acum pentru cazurile din 2013. A apărut aplicaţia Inspectorul Pădurii, la sfârşitul anului trecut. Ministerul a semnat un act prin care, o dată la cinci zile, sateliţii trec peste teritoriul României şi fotografiază pădurile. Unde se constată că s-au produs diferenţe de modificare la consistenţa pădurii, se notează o alertă. Alerta ajunge la minister, iar ministerul trimite Garda Forestieră în verificări.

# Funcţionează acest sistem, îşi atinge scopul?

La nivelul judeţului Argeş, există 500 astfel de alerte, care sunt verificate în acest moment de inspectorii forestieri. Cu siguranţă, majoritatea sunt tăieri legale. Noi tăiem 18 milioane de metri cubi la nivel de ţară. Asta ar însemna, în medie, 2465 de maşini încărcate cu lemn (la o capacitate de 20 de mc) care circulă în fiecare  zi, în ţară. Este o cifră concretă, reală. Din păcate, nu pot fi verificate rapid 500 de alerte. Ar fi ideal ca situaţiile să fie clarificate tot într-un sistem online foarte bine pus la punct. Noi introducem oricum datele noastre în sistem virtual, dar ei ne solicită informaţii pentru fiecare alertă în parte, iar asta înseamnă timp pierdut şi bani consumaţi.  Suntem prima ţară din lume în care s-a implementat acest sistem. El ar trebui dus până la capăt, pentru a nu pune personalul pe drumuri inutile, pentru lămurirea alertelor de care vorbeam. Documentaţiile nu sunt acceptate online şi pentru asta trebuie să milităm.

# Ce probleme de actualitate mai există la nivel de implicare în sectorul forestier?

Sunt mai multe. De exemplu, nu am văzut multe organizaţii care să se zbată  pentru Luna Pădurii. În afară de o asociaţie care vrea să doboare recordul la plantat de puieţi, nu am văzut pe nimeni. Nu am auzit de Green Peace, de Agent Green etc. Din câte văd, ei nu se implică în împăduriri, ci mai mult în despăduriri. Consider că ONG-urile trebuie să se implice şi în astfel de acţiuni. Noi deja avem la nivelul Ocolului “Codri Verzi” o acţiune care a devenit tradiţională. Împădurim câte o suprafaţă de teren. Anul trecut, am avut la Mioveni şi vom avea şi în acest an tot acolo. Vom mai face o acţiune de voluntariat pentru împădurirea unui teren degradat. Oamenii trebuie să afle şi ce înseamnă împădurirea unui hectar de teren, câtă muncă implică, căci despre despăduriri ştim mai tot.

# Care este pasul următor în privinţa Asociaţiei ?

Vrem să facem o adunare generală, după 1 aprilie. Asociaţia va avea  un preşedinte, iar fiecare sector din cele trei va fi reprezentat de câte un vicepreşedinte: un reprezentant pentru silvicultori, unul pentru exploatatori şi unul pentru procesatori. După ce ne vom organiza, vom face câte o filială regională, iar acolo unde se impune, mergem şi la nivel judeţean. Scopul este unul foarte clar şi ne vom zbate să îl atingem. După cum vă spuneam, se impunea înfiinţarea unei astfel de asociaţii cu obiective clar definite pentru toţi profesioniştii din domeniul forestier.Hits: 1810
Comments (0)Add Comment

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com