Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Duminică, 24 Iunie 2018

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Criză politică fără ieşire
Articole - Opinii
Luni, 28 Martie 2011 00:00

Doman%20Augustin_opinii.jpgÎn fond, criza pe care o traversăm noi – şi nu de doi ani, de douăzeci – nu e una (doar) economică, morală, a buzunarelor noastre. Este vorba de o criză politică. Pentru că, orice s-ar zice, partidul e-n toate, e-n cele ce sunt etc., versurile poetului comunist fiind acum mai actuale decât oricând, cu singura deosebire că partidul nu e cel unic, comunist, ci unul generic: liberal, democrat-liberal, social-democrat etc. Dacă partidul este compromis, totul e dus pe apa sâmbetei. Şi asta, pentru că ţara e condusă politic. Economicul, socialul, legislativul sunt – după cum se ştie - direct dependente de politic, efecte ale acestuia. Iar politicul la noi e vraişte.

Politica trebuie să fie precum creştinismul. Creştinismul ortodox are nevoie de Sfânta Treime, de preoţi şi, desigur, de masa mare a credincioşilor – relaţiile dintre ele bazându-se pe încredere, altfel Scaraoţchi e la uşă. Aşa trebuie să fie ţara laică. Preşedinte, premier, clasă politică, presă, justiţie, societate civilă, populaţie trebuie să fie una. Or, de douăzeci de ani, între aceste segmente sunt hăuri tot mai mari. În douăzeci de ani s-a ajuns de la prezenţa de peste 90 la sută la vot la sub un sfert. Te-ai aştepta ca onor clasa noastră politică să tragă nişte concluzii şi să îndrepte lucrurile. Aş, le strâmbă de tot. Clasa noastră politică mai are preoţi…vreau să zic ideologi, lideri carismatici şi credibili, cu programe de guvernare coerentă, şi mai au ei cui să se adreseze, cui să ceară votul pentru a conduce ţara, a o reprezenta? Dezamăgirea generalizată a populaţiei spune de la sine că nu e cazul. Absenteismul la urne va fi anul viitor şi mai mare, pentru că acum nu mai poate fi vorba nici de vot negativ, nici de „hai să-i votăm şi pe ăştia, că măcar ei n-au fost niciodată la putere…” Că, să fim serioşi, trebuie să fim tare retardaţi să votăm aşa-zisul partid al poporului croit în arestul Poliţiei Capitalei între interlopi şi definitivat într-un infect studio de televiziune tabloidă. Ne-am mai ars cu un partid TV uniprocentual care a fost la guvernare în câteva rânduri, cum ne-am ars cu UDMR, asociaţie culturală condusă de poeţi, care cu cele 6 procente ale ei a guvernat mai mult de un deceniu, urmărind cu obstinaţie doar două-trei obiective punctuale pe care le-a cam obţinut sau e pe cale să le obţină: învăţământ în limba maghiară, autonomie în secuime etc.

Aşadar, toate problemele noastre de zi cu zi, şomajul, salariile de mizerie, golirea ţării de forţă de muncă (şi aceasta calificată), criza economică, toate acestea pot fi rezolvate în fond printr-o singură soluţie: recâştigarea încrederii populaţiei în clasa politică. Dar cum s-ar putea petrece aşa ceva, când nu există o zi din cele 365 din an să nu fie un scandal de corupţie cu un om politic în centrul lui? Un partid cu 35 la sută în Parlament are 35 la sută corupţi, unul cu 17 la sută are acelaşi procent de corupţi şi tot aşa. Dar e o voioasă întrecere capitalistă, că pe zi ce trece fiecare partid tinde să-şi dubleze procentul de corupţi. Politicianul de la putere se scuză ca utecistul că e criză, şi nu doar la noi, e criză mondială, monşer, trebuie să strângem cureaua, ca şi cum pe vremea lui Ceauşescu, şi pe cea a lui Iliescu sau Constantinescu am fi huzurit, n-am fi strâns cureaua până ne-au ieşit ochii. Domnul senator aranjează de pe laptop din restaurantul Parlamentului un tun cu statul de 15 milioane de euro, apoi iese râgâind şi perorând, vezi bine, despre interesul naţional. Vedem cu ochiul liber că trăim într-o lume globalizată încât dacă strănută Gaddafi la Tripoli simţim noi caverna în plămâni la Piteşti, că dacă se cutremură pământul în Japonia se zguduie ciorba noastră în farfurie şi centrala de la Cernavodă tuşeşte. Şi politicianul român ce face? El transferă corupţia în Parlamentul european, trimite în derizoriu toate problemele de interes general, întreţine conflicte care să distragă atenţia de la jaful de proporţii la care se dedă, practică o retorică goală despre demnitate şi onoare în timp ce cotrobăie cu mâna până la cot în avuţia ţării.

Exact ca-n 1989, 90 la sută din populaţie este de aceeaşi parte a baricadei, a scepticismului, a revoltei neputincioase, în fine a resemnării generalizate. Singura deosebire este că acum poate vorbi, poate protesta, poate ieşi în stradă. Dar o face degeaba. Nimeni nu se sinchiseşte, nimeni nu îndreaptă lucrurile nici cu un micron în urma acestor mişcări. Naiv, deşi sceptic până la Dumnezeu, am o singură dorinţă şi un singur îndemn: înapoi la politică, dar la una sănătoasă, dornică să scoată ţara din marasm. Există pe undeva aşa ceva? Ei?
(Dumitru Augustin Doman)

Hits: 3048
Comments (0)Add Comment

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com