Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Luni, 25 Iunie 2018

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Robert Erbasu: Degradarea Casei Memoriale “Liviu Rebreanu” a fost cauzată și de vandalismul Muzeului Județean (!)
Articole - Actualitate
Luni, 23 Ianuarie 2017 09:14

UPDATE


Muzeul Judetean Arges a investit in Casa lui Liviu Rebreanu… 15.000 lei in 9 (noua ani) (!!!)

 

Am intrebat Muzeul Judetean Arges despre investitiile facute in Casa Memoriala Liviu Rebreanu de la Stefanesti. Raspunsul este unul aproape socant: statul a alocat sub 150 de milioane de lei vechi in acest imobil de o valoare culturala unica. Nu intr-un an, ci in noua. Iata raspunsul:

“Avand in vedere adresa dvs inregistrata la Muzeul Judetean Arges cu nr 57/10.01.2017, prin care ne solicitati informatii de interes public privind lucrarile coordonate de institutia noastra la Casa Memoriala Liviu Rebreanu, va comunicam urmatoarele:

In perioada 2000-2009, au fost efectuate reparatii curente astfel:

# lucrari de reparatii curente la acoperisul cladirii (inlocuit tabla acoperis partial, vopsit cu grund si bronz tabla)

# reparatii la gardul de imprejmuire al obiectivului

# lucrari la podul de acces la Casa Memoriala Liviu Rebreanu

# lucrari de zugraveli exterioare

Costurile pentru intretinerea si conservarea Casei Memoriale Liviu Rebreanu au fost de 14.850 lei.”

- se arata in adresa oficiala remisa publicatiei noastre, la cerere, urmare a acuzatiilor facute de actualul proprietar al Casei romancierului, Robert Erbasu, la adresa Muzeului Judetean.Fotografiile care ilustrează Casa Memorială “Liviu Rebreanu” din orașul Ștefănești, în starea sa actuală, au provocat reale dispute în mediul online. Publicate atât pe rețelele de socializare cât și de mai multe ziare online, fotografiile în cauză au atras comentarii dure atât la adresa autorităților, dar mai ales la adresa actualilor proprietari care dețin imobilul unuia dintre cei mai mari romancieri români, respectiv Liviu Rebreanu. S-a spus, pe de o parte, că actualii proprietari au lăsat de izbeliște acest imobil de o încărcătură culturală semnificativă, dar și că instituțiile culturale, respectiv Muzeul Județean sau cele administrative, în speță Consiliul Județean Argeș, nu ar fi trebuit să renunțe cu prea mare ușurință la dreptul de administrare a unei astfel de case memoriale, care atestă valoarea și istoria culturii românești. Majoritatea criticilor s-au îndreptat spre familia Erbașu, cea care deține din anul 2009 încoace prețiosul imobil al romancierului. Pentru a afla soarta pe mai departe a acestui imobil istoric din orașul Ștefănești, aflat pe bună dreptate în paragină (foto) publicația Gherila a stat de vorbă chiar cu proprietarul său, Robert Erbașu, unul dintre verișorii cunoscuților frați din domeniul construcțiilor (patronii CONSTRUCȚII  ERBAȘU), Cristian și Alexandru Erbașu.

# Casa Memorială Liviu Rebreanu, a nimănui, pentru patru ani întregi

Doar Robert Erbașu este cel care deține Casa memorială “Liviu Rebreanu” de la Ștefănești, a ținut să menționeze pentru Gherila omul de afaceri Cristian Erbașu, director general al imperiului Construcții Erbașu. Acesta s-a declarat nemulțumit de faptul că presa a creat confuzii pe acest subiect, menționând în mai multe articole din ultimii ani că el și fratele său Alexandru se numără printre proprietarii casei romancierului: “S-au făcut atâtea confuzii pe acest subiect, dar noi nu avem nicio legătură cu această moștenire. Robert Erbașu ne este văr de gradul trei, adică părinții noștri și ai lui sunt veri de gradul doi. Noi avem alte moșteniri din zona Vâlcea, iar Robert din județul Argeș, cu precădere din Curtea de Argeș”. – a declarat Cristian Erbașu pentru Gherila. Robert Erbașu a intrat în posesia Casei Memoriale “Liviu Rebreanu” în anul 2009, după un lung proces de retrocedare disputat în instanțe. Până la acea dată, imobilul a fost administrat de către Muzeul Județean Argeș, de-a lungul a 40 de ani. La momentul schimbării proprietarului, presa argeșeană titra despre starea deplorabilă în care ajunsese clădirea, adică la nivelul anului 2009. Stâlpii de rezistenţã erau înclinați din cauza alunecãrilor de teren, iar pereţii fisuraţi pe la încheieturi. Muzeul Județean nu a întârziat să predea clădirea omului de afaceri Robert Erbașu, pe motivul că nu se dorea ca vizitatorii să fie puși în vreun pericol. Tot potrivit presei locale, casa romancierului ar fi fost restauratã şi vãruitã la exterior pe banii muzeului, an de an, până în 2005. Din 2005 și până în 2009, nimeni nu s-ar  mai fi îngrijit de imobil, întrucât acesta se afla în curs de retrocedare.

# Șeful Muzeului: Nu puteam băga bani într-o clădire care nu ne mai aparține


Iată ce declara Spiridon Cristocea, director al Muzeului Județean, în perioada 2009, cu ocazia predării imobilului către Robert Erbașu. După cum veți vedea, au existat păreri de rău, dragoste de cultura pierdută, dar totul până la…bani și, firește, proprietăți: „Nu mai existã nici o speranţã de salvare a clãdirii. În toamnã (anul 2009) se împlinesc trei ani de când a fost retrocedatã, iar noi trebuie sã o eliberãm. Vom lua obiectele de valoare şi le vom expune în timp în douã camere special amenajate la muzeu. Potrivit legii, actualul proprietar Robert Erbaşu nu are voie sã-i schimbe arhitectura, însã poate sã-i schimbe destinaţia. O poate lãsa sã se dãrâme sau îi poate da foc! Legea este aşa de tâmpitã încât orice se poate întâmpla! Moştenitorii se judecã de atâţia ani, încât pânã la finalizarea procesului monumentele se dãrâmã! Câte alte monumente nu au pierit din cauza acestor legi! Ar putea deveni orice, chiar şi o cârciumã. Nu este exclus nici sã se facã vile, fiindcã în spatele casei e mult teren, dar mã îndoiesc, fiindcã sunt alunecãri de teren în zonã. Proprietarul nu a acceptat sã o vândã Consiliului Judeţean. Clãdirea are peste 100 de ani şi este foarte degradatã. Proprietarul a venit cu propunerea sã ne-o mai lase în schimbul unei chirii, dar Consiliul Judeţean trebuia sã repare casa, însã consolidarea ei costã foarte mult. Nu puteam bãga bani într-o clãdire care nu ne aparţine“, declara Spiridon Cristocea,  directorul Muzeului Judeţean Argeş, pentru Curierul Zilei, în urmă cu aproape opt ani.

# Robert Erbașu: Am obținut toate autorizațiile pentru reabilitare și m-am blocat la avizul ISU

Ei bine, Casa Memorială Liviu Rebreanu nu a devenit nici cârciumă, nici nu i s-a dat foc, nici nu a fost restaurată. Astăzi, mai précis la opt ani de la scoaterea ei din circuitul statului, aceasta se află într-o și mai mare paragină, decât o pot provoca fenomenele naturii. Robert Erbașu s-a declarat foarte iritat de modul în care este privită această situație, menționând că lucrurile nu sunt chiar așa cum par, catalogând toate criticile pe această temă ca fiind tendențioase și neavenite: “Starea degradată a Casei Liviu Rebreanu a fost cauzată și de vandalismul celor de la Muzeul Județean Argeș. La momentul predării, angajații acestei instituții au smuls pur și simplu din pereți ce au avut de smuls. Au smuls instalații, au smuls panourile tematice. Uitați-vă, că se pot vedea și acum, la găurile din pereții exteriori, de exemplu. Starea imobilului de acum este și dovada că instituția statului nu s-a ocupat cum trebuie, în anii în care o deținea în administrare, de îngrijirea ei. Reparațiile pe care spune Muzeul că le-ar fi făcut nu dispar așa, în câteva clipe. Dar nu au fost făcute cum trebuie. De ce nu am reușit să fac ceva cu această casă până acum? Am făcut. Am obținut toate autorizațiile pentru reabilitare și m-am blocat la avizul ISU. După cum știți, nu se poate face un pas fără acest aviz, iar în Argeș sunt doar unul-doi specialiști. Trebuie făcut un plan de evacuare în caz de incendiu și m-am blocat în birocrație. Întrebați pe oricine ce presupune un aviz ISU și o să aveți mari surprize. Dacă sunt prizonierul unei birocrații de neînțeles, asta nu înseamnă că există dezinteres din partea mea, pentru reabilitarea acestei proprietăți, de o însemnătate deosebită pentru familia mea. Tatăl meu a dormit în patul lui Liviu Rebreanu, firește cu eu nu renunț, nu o vând.”

# Erbașu va întocmi un proiect de finanțare europeană, pentru salvarea Casei Memoriale

Robert Erbașu ne-a mai declarat că i-a propus la un moment dat Muzeului Județean să-i ofere Casa Memorială în custodie gratuită, dar cum acest lucru însemna investiții ale statului în reabilitare, propunerea a picat: “Toată lumea critică, atunci când este vorba de așa ceva. Trebuie înțeles că atunci când vine vorba de susținerea unui act cultural, asta înseamnă finanțare. În România au fost alocate diverse fonduri europene, pentru obiective culturale, dar nu și pe această ramură, de reabilitare a unor monumente istorice pe acest segment. Eu asta intenționez să fac. Să pregătesc un proiect pentru a obține o astfel de finanțare. Urmăresc acest lucru cu cel mai mare interes, dar posibilitățile sunt ca și inexistente. Dacă nici în acest an nu vor apărea aceste oportunități de finanțare europeană, voi aloca din fonduri proprii, pentru reabilitarea ei. Costă foarte mult și nu pot estima acum nimic pentru că este o moștenire de valoare personală. Am reușit să investesc în alte imobile, vechi din 1800, pe care le-am moștenit în Argeș, dar care nu sunt catalogate ca monumente istorice, deci nu am avut de ce să mă blochez în birocrație. Problema este, evident și de timp, pentru că autorizațiile pe care le-am obținut își pot pierde valabilitatea și trebuie s-o iau de la capăt. Pe de altă parte, sunt deschis la orice propunere care poate veni din partea unei instituții de cultură.”- a încheiat  Robert Erbașu.

 casa.jpg

Hits: 1813
Comments (0)Add Comment

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com