Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Duminică, 18 Noiembrie 2018

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Vestiare sparte şi lucruri personale cărate în saci la poarta fabricii Lisa Draxlmaier (!!!)
Articole - Actualitate
Joi, 06 Aprilie 2017 09:08

# Angajaţii au povestit publicaţiei Gherila cum s-a ajuns la măsura de criză, prin care 800 de oameni au fost trimişi acasă

# Liderul de Sindicat de la Lisa Draxlmaier: “Să murim de foame la noi acasă sau să muncim ca boii! Asta vor nemţii!”

# Reacţii Facebook: “Recomand organizaţiei sindicale de la Piteşti să se asocieze cu celelalte organizaţii sindicale ale din ţară!”

# Preşedintele CJ, Dan Manu: “Pot da asigurări că vom face tot ceea ce depinde de noi, şi aici mă refer în principal la asigurarea infrastructurii, pentru ca Argeșul să fie un județ atractiv pentru investitori.”

 

Lisa Draxlmaier Piteşti, prima filială din Europa a Grupului german Draxlmaier ar urma să se închidă definitiv până la începutul anului viitor. Întreaga producţie şi personalul de la Lisa va fi transferat pe o altă societate a Grupului, respectiv SC Sisteme de Producţie şi Cablaje (SDPC). SDPC îşi are sediul central în Timişoara şi punct de lucru la Piteşti, fiind gestionată de Dan Olimpiu Popovici. Strategia de transfer a fost aplicată de germanii de la Draxlmaier pentru a reduce cheltuielile cu muncitorii de la Piteşti, care, potrivit unui contract colectiv de muncă foarte bine negociat între sindicat şi angajatori, se ajungea la sume nesatisfăcătoare pentru patronatul multinaţionalei nemţeşti. Preluarea producţiei de la Lisa Draxlmaier Piteşti pe SDPC a stârnit valul de nemulţumiri ale angajaţilor, sute dintre ei refuzând să accepte noile condiţii de muncă şi salarizare. Acceptând transferul, renunţau la protecţia sindicatului, pe cale de consecinţă la drepturile câştigate cu greu potrivit contractului colectiv de muncă. Acesta este contextul care a condus la deciziile Grupului Draxlmaier de a trimite acasă 800 de oameni, alţi 200 de muncitori aflându-se deocamdată la muncă în Mexic. Schimbările care au provocat concedierile nu au fost însă lipsite de incidente, potrivit declaraţiilor unor angajaţi de la Lisa Draxlmaier Piteşti, cu care am stat de vorbă, printre care şi liderul de sindicat al acestora, Sergiu Lincă.

# Primele semnale, primele presiuni printre angajaţi

“Încă din anul 2014, când germanii au deschis un punct de lucru al SDPC la Piteşti, maiştrii au început să primească primele semnale că salariaţii Lisa ar trebui să accepte transferul pe această nouă firmă. S-a invocat faptul că nu mai sunt contracte. Ni s-a spus mai voalat să ne dăm demisia din sindicat, din Lisa Draxlmaier Piteşti şi să ne angajăm la SDPC pe un salariu brut de referinţă de 1800 lei. Nu ştiam ce să credem, apoi am aflat că odată angajaţi pe SDPC ne pierdeam drepturile stipulate prin contractul colectiv de muncă. La SDPC semnai un contract individual de muncă şi în condiţii deloc sigure. În 2015-2016, ne-au motivat cu bonusuri pentru muncile din weekend. Aveam comenzi importante pentru Audi Q5, pentru Mercedes etc. Lucram pentru o maşină de tip furgonetă.  Dintr-odată ni s-a spus că nu mai sunt comenzi pe Lisa, că Audi ar fi renunţat la comenzi şi să ne mutăm la SDPC, care dispune de clienţi” – declară Gheorghiţă Bica de la Lisa Draxlmaier, unul dintre angajaţii căruia i-a fost suspendat contractul de muncă.

# Salariaţii suspendaţi din muncă, acces interzis în fabrică

Gheorghiţă Bica aşteaptă să fie rechemat la fabrică, deşi nu este sigur că acest lucru se va întâmpla curând. Pe de altă parte, acesta nu îşi poate găsi prea uşor un nou job, pentru că o demisie i-ar provoca pierderea tuturor drepturilor salariale, convenite de sindicat şi patronat în contractul colectiv de muncă. “Constat că am muncit degeaba 20 de ani. Suntem blocaţi într-un contract suspendat şi aşteptăm ca germanii să aibă nevoie din nou de noi. La 1 februarie 2017, mai eram la Lisa Piteşti vreo 1045 de muncitori. Au început presiunile pentru preluarea a cât mai mult personal. SDPC îşi are producţia exact în incinta Lisa Piteşti. Ne desparte doar un perete. Au luat utilajele şi roboţii dintr-o parte şi le-au pus dincolo de perete. La începutul acestui an, celor care nu am plecat la SDPC ni s-a comunicat suspendarea contractelor de muncă şi mulţi dintre noi am plecat acasă, primind lunar, până la rechemare, 75% din salariu. Alţii au fost trimişi la Satu Mare, la o altă fabrică Draxlmaier. Cei cu 75% nu mai aveau voie să treacă de poarta fabricii. La un moment dat, s-au spart vestiarele oamenilor , s-au luat lucrurile personale, au fost puse în nişte saci negri şi au fost aduşi la poartă. Da, saci negri etichetaţi cu nume, prenume tot ce trebuie şi puşi într-o ladă. Am fost fiecare să ne ridicăm lucrurile. În ce lume trăim? Suntem la răscruce de vânturi. Oare de ce în România, lucrurile sunt atât de nedrepte şi totul este de vânzare? Ce facem noi cu toţii anii ăştia de muncă? Ce facem cu familiile?“, a mai spus Bica. Conform altor informaţii, un număr de 200 de angajaţi, 90% femei, au fost sunaţi acasă, în timpul tensiunilor de la Lisa, fiindu-le propusă o delegaţie în Mexic pentru o perioadă de 60 de zile. La acest moment, salariatele se află în Mexic, dar au apărut primele semnale că o parte dintre ele ar prefera să părăsească Lisa Piteşti, când vor reveni în România.

# Liderul de sindicat Sergiu Lincă: “Să murim de foame la noi acasă sau să muncim ca boii!”

Liderul de sindicat al Lisa Draxlmaier Piteşti, Sergiu Lincă, ne-a declarat că îi va spriijini pe cei plecaţi să-şi găsească un nou loc de muncă. Acesta şi-a manifestat furia celor întâmplate săptămâna trecută, când Draxlmaier a anunţat concedierile de la Piteşti: “Vă daţi seama că sunt oameni cu o experienţă în muncă de 20 de ani , de peste zece ani. Nu au putut accepta să plece din Lisa Draxlmaier Piteşti la cealaltă societate a grupului german, SC Sisteme de Producţie Cablaje, pe un contract individual de muncă, pe un salariu mult mai mic şi cu teama că oricând pot fi concediaţi. Practic, asta s-a şi urmărit. Cei de la Draxlmaier au urmărit să scape de sindicat şi de prevederile contractului colectiv de muncă. Şi cu ce ne mai putem proteja noi, românii, din punct de vedere social, la locul de muncă în multinaţionale, dacă nu prin sindicat? Să murim de foame la noi acasă sau să muncim ca proştii, cam aşa gândesc şi nemţii de la Draxlmaier. Sunt oameni care au acceptat să fie angajaţi pe cealalată firmă a companiei şi au plecat deja şi de acolo, pentru că şi-au dat seama în ce situaţie riscantă sunt. Iar cei care au fost trimişi acasă, vreme de trei ani, nu au voie să revină la firma angajatoare, ceea ce este contrar codului muncii. Sunt deschis pentru orice oportunitate de angajare a celor 800 de oameni. Ca lider de sindicat o să-i sprijin eu şi colegii mei, în orice demers posibil, pe care îl vor face pentru o nouă angajare: CV-uri făcute ca la carte, scrisori de intenţie, cadru legal al muncii etc. Unii din cei plecaţi m-au sunat să afle dacă se pot angaja part-time. Le-am spus că da, dar le-am explicat cadrul legal. Câţiva din cei plecaţi în delegaţie în Mexic au anunţat deja că vor pleca şi ei de la Lisa.” Sergiu Lincă ne-a confirmat incindentul cu vestiarele sparte: „Exact aşa s-a întâmplat. Au spart vestiarele, iar lucrurile oamenilor au fost aduse la poartă în saci. Este greu de crezut. Ei au invocat nu ştiu ce acţiuni de deratizare. Ce mai putem spune ?!? Eu îmi voi sprijini oamenii şi de aici încolo. Că vor avea şanse să se angajeze la Subansamble Auto, la Lear sau la Johnson Controls, ar fi şi un avantaj pentru aceste companii, pentru că nu vor mai pierde bani pentru serviciile de recrutare. Este păcat de atâţia ani de muncă şi este vorba de oameni care au dus la succesul Draxlmaier în Europa!”- a mai spus Sergiu Lincă.

 

# Preşedintele CJ, Dan Manu: „Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru o reconfigurare a puterii economice din Argeş”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manu, ne-a oferit o declaraţie, pe tema deciziilor de concediere de la Lisa Piteşti: "Restrângerea activității unei societăți comerciale ce își are sediul sau punctul de lucru pe teritoriul județului Argeș nu este în măsură a bucura pe nimeni, mai ales atunci când acest lucru are drept efect pierderea unor locuri de muncă, chiar dacă acest lucru nu depinde în niciun fel de vreo acțiune sau inacțiune a administrației locale sau județene. Din fericire, în același timp, în județul Argeș se înregistrează tot mai multe solicitări din partea unor firme, societăți comerciale care doresc să investească aici şi care chiar și-au deschis sau își deschid puncte de lucru creând astfel noi locuri de muncă. În ceea ce privește Consiliul Județean Argeș, pot da asigurări că vom face tot ceea ce depinde de noi, şi aici mă refer în principal la asigurarea infrastructurii, pentru ca Argeșul să fie un județ atractiv pentru investitori. De altfel, noi, Consiliul Județean Argeș am intrat în acest mandat cu speranța că Argeșul, într-un viitor foarte apropiat, își va reconfigura şi puterea economică, dar şi puterea socială" – a declarat preşedintele Dan Manu.

# Reacţii pe Facebook: Recomand organizaţiei sindicale de la Piteşti să se asocieze cu celelalte organizaţii sindicale ale din ţară.

 

Reacţiile pe reţelele de socializare nu au întârziat să apară, cu privire la nemţii de la Draxlmaier. Angajaţii care lucrează în grupul german au încurajat la o mişcare sindicală, care să nu mai permit închiderea fabricilor: “Principalul motiv este că angajaţii vechi nu au acceptat să îşi dea demisiile pentru a fi angajaţi pe o altă firmă nouă cu contracte pe perioade determinte. Astfel ar fi scăpat de Sindicat. Această strategie este utilizată de majoritatea companiilor din domeniul automotiv din Argeş. Lisa să nu uite că la Piteşti au deschis prima fabrică din ţară şi să nu uite că ei au mai plecat o dată de la noi, restrângând activitatea la Piteşti şi deschizand fabrica de la Timişoara. Să ne comunice Lisa ce salarii oferă în Timişoara. Cum angajaţii nu au acceptat abuzurile lor, brusc nu mai au clienţi şi trebuie să închidă. De ce nu închid alte fabrici din ţară? Sau de ce nu restrâng activitatea de la celelalte fabrici? Motivul este clar: cum angajaţii nu au acceptat să îşi dea demisiile şi să se angajeze pe contracte pe perioade determinate, ei au ieşit şi au anunţat că pleacă celorlalte fabrici Lisa . Recomand organizaţiei sindicale de la Piteşti să se asocieze cu celelalte organizaţii sindicale ale din ţară. Astfel nu vor mai anunţa că închid toate fabricile din România.”- a postat I.M. din Piteşti pe facebook.

 

Hits: 2435
Comments (0)Add Comment

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com