Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Luni, 25 Iunie 2018

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Metehne din vremea Securităţii. Anticorupţia Piteşti vorbeşte de „primari înregimentaţi politic”
Articole - Investigatii politice
Luni, 11 Aprilie 2011 00:00

4-primari.jpgDNA - Serviciul Teritorial Piteşti a emis, în decurs de patru luni, cel puţin cinci ordonanţe de extindere a cercetărilor penale asupra tuturor celor implicaţi în dosarul „Nicolescu”. Bună parte dintre martori au devenit învinuiţi, pe motiv de fapte de corupţie sau mărturie mincinoasă, în timp ce o serie de învinuiţi au devenit, în mai puţin de o lună, inculpaţi. Surse avizate dau ca sigur faptul că începând cu data de 10 aprilie, procurorii DNA vor aduce la cunoştinţa inculpaţilor toate materialele probatorii, promiţând că până la finalul lunii mai, se va trece la întocmirea rechizitoriilor pentru trimiterea dosarului în instanţă. Conform aceloraşi date, DNA a separat, prin disjungere, complexa cauză a liderului PSD, la acest moment formându-se cel puţin alte patru dosare pe numele celor implicaţi. Vara acestui an va fi astfel plină de publicarea, pe bandă rulantă, a speţelor PSD ce vor fi remise de către DNA Tribunalului Argeş. Cea mai şocantă dintre informaţiile care provin din actele de urmărire penală ale anchetatorilor trimite, din nou, către părerile unanim afirmate de către PSD şi PNL, conform cărora dosarul „Nicolescu” nu ar fi decât un dosar politic. Astfel, surse juridice au combătut vehement faptul că în cadrul uneia dintre multele ordonanţe DNA, procurorii şi-ar fi depăşit calităţile de magistraţi, prin catalogarea edililor implicaţi în acest dosar- drept „primari înregimentaţi politic”. Expresia respectivă a fost comentată deja, la nivelul DNA Bucureşti, dar cu toate acestea acceptată din punct de vedere juridic. Voci din partea opoziţiei consideră respectiva catalogare drept una neavenită, comparând-o cu practici învechite ale fostei Securităţi sau ale metehnelor poliţiei politice.

***

Consiliera Ministrului Mediului, acuzată de mărturie mincinoasă

Petronela Aida Catană, consiliera ministrului Mediului, a fost deja audiată de către DNA, alături de una dintre salariatele firmei de consultanţă European Consulting Bucureşti. Aceasta a preferat să menţină tăcerea faţă de presă, preferând să nu declare nimic în legătură cu implicările sale în dosarul „Nicolescu via Mircea Drăghici”. Mâna dreaptă a minsitrului ungur Laslo Borbely este doar unul dintre zecile de personaje din acest dosar care îndeplinesc dublă calitate- de martor şi în acelaşi timp învinuit. Aida Catană a fost deja pusă sub acuzarea mărturiei mincinoase, în legătură cu modul în care a înţeles să-şi desfăşoare fosta afacere de consultanţă, la nivelul judeţului Argeş. Lucrurile se complică în cazul acesteia, anumite probe din dosarul „European” indicând deja interese mult mai mari, unele dintre ele, se pare, chiar din jurul cabinetului ministerial. Important de semnalat este faptul că patronul oficial al acestei societăţi, Florin Drăgan Ilie, omul care practic a controlat şi încă deţine control asupra business-ului naţional de consultanţă, nu a apare în dosarul DNA, pentru că nu a fost invitat la audieri!

***

Fiica senatorului Tămagă, judecătoarea Diana Ungureanu, martor DNA şi perdant INM

Elena Diana Ungureanu, fiica senatorului PSD, Constantin Tămagă şi sora proaspătului pedelist Traian Tămagă, este doar unul dintre martorii care compar în dosarul „Constantin Nicolescu”. Judecătoarea va trebui să lămurească Anticorupţia Piteşti, despre presupusul trafic de influenţă pe care liderul PSD, în acelaşi timp preşedinte al Consiliului Judeţean, l-ar fi practicat în cazul avansării magistratul Doru Mercan în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Piteşti. Cercul Tămagă senior - Tămagă junior - Diana Tămagă - Ungureanu, capătă conotaţii interesante în contextul audierilor de la DNA, cu atât mai mult cu cât tânărul Traian se pregăteşte, deja, de o carieră politică în partidul de guvernământ.

Presupuneri din… interceptări

„La data de 26 octombrie 2009, organele de urmărire penală din cadrul DNA- Serviciul teritorial Piteşti s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că numitul Nicolescu Constantin, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş şi totodată preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD Argeş, şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţiile publice şi politice deţinute, în scopul ajutării efective a judecătorului Mercan Doru de a ocupa postul de preşedinte al Curţii de Apel Piteşti, cu ocazia concursul aprobat şi organizat în acest sens de către CSM, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii, în perioada 10 aprilie- 30 iunie 2009, existând date şi indicii privind comiterea infracţiunii prevăzute de Legea 78-2000 (fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat, ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite)” , se arată în  Ordonanţa DNA emisă la 1 aprilie în dosarul nr. 59-P-2009) De altfel, inclusiv judecătorul Doru Mercan are calitatea de martor în dosarul întocmit pe numele liderului PSD Argeş.  Se cunoaşte faptul că fostul preşedinte al Tribunalului Argeş, actual judecător în cadrul Curţii de Apel, Doru Mercan, a fost unul dintre marii perdanţi ai avansărilor în calitatea de înalt magistrate. Presa vremii a informat, de fiecare dată tentativele eşuate ale acestuia de a urca pe scaunul unei funcţii de instant teritorială, cu atât mai mult de a accede la un post de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Încă din anul 2007, acesta şi-a manifestat interesul de a părăsi justiţia argeşeană pentru o funcţie superioară la Bucureşti. Interesul lui nu a coincis însă şi cu mediile obţinute în urma susţinerii interviului şi examenului, CSM picându-l pe magistrat de nu mai puţin trei ori. Potrivit unor surse avizate, prestaţia judecătorului la interviurile susţinute, de fiecare dată, în cadrul concursurilor de la CSM, ar fi fost una aproape dezastruoasă. La începutul anului 2009, Doru Mercan s-a întors la Piteşti cu coada între picioare, comisia de examinare calculând o medie mai mică de şapte, care nu i-a asigurat promovarea.

Judecătoarea  nu era apropiată a PSD

Revenind la cazul “Diana Ungureanu”, fiica senatorului Constantin Tămagă, aceasta a fost catalogată în ultimii cinci ani, drept una dintre cele mai capabile magistrate din România. Prestaţiile sale ca judecătoare au devenit mai mult decât appreciate în urmă cu circa trei ani, ca urmare a interviului susţinut la Consiliul Suprem al Magistraturii, în urma căruia i-a fost conferită funcţia de director adjunct al Institutului Naţional de Magistratură. De asemenea, mai este ştiut faptul că judecătoarea Diana Elena Ungureanu nu se afla în nicio relaţie de amiciţie cu membrii din conducerea PSD Argeş, cu atât mai mult cu preşedintele CJ, pe motivul că aceasta ar fi refuzat, cu ani în urmă, să adere la formaţiunea social-democrată, spun surse judiciare. Foşti membri din conducerea Consiliului Superior al Magistraturii afirmau, la nivelul anului 2010, că fata senatorului PSD Constantin Tămagă se abţinea, de fiecare dată, să facă diverse comentarii cu privire la capacităţile profesionale ale colegilor acesteia din cadrul Curţii de Apel Piteşti, pe considerentul că magistraţii din Argeş au dovedit prin forţe proprii, că se numără printre cei mai pricepuţi judecători din cadrul unei înalte instanţe din teritoriu.

Tentativele eşuate ale lui Mercan

Potrivit unor date judiciare, DNA Piteşti ar deţine o serie de interceptări telefonice şi nimic mai mult, din care doar se presupune că liderul PSD ar fi avut vreo implicare în cazul propulsării lui Doru Mercan. Demn de menţionat mai este şi faptul că judecătorul Doru Mercan nu a reuşit, nici ca urmare a examenului susţinut pentru şefia Curţii, nici datorită bănuitelor intervenţii ale lui Constantin Nicolescu via magistrata Diana Ungureanu, să acceadă la şefia Curţii de Apel Piteşti.

Recul controversat la CSM

Implicarea fiicei senatorului PSD, chiar şi în calitate de martor în dosarul “Nicolescu” a întărâtat, se pare, bună parte a conducerii actuale a CSM. În timp ce DNA Piteşti redacta actele de constatări penale în dosarul “Nicolescu”, sora pedelistului Traian Tămagă pierdea concursul pentru şefia Institutului Naţional de Magistratură, fiind respinsă, de această dată, urmare a interviului susţinut. De la 1 aprilie, aceasta a revenit ca judecător la Curtea de Apel Piteşti, fiind una dintre colegele de instanţă, dar şi de martori-DNA ale lui Doru Mercan.

***

Martorii şi învinuiţii

Calitatea de martor a celor implicaţi în dosarul „Nicolescu” este, în opinia celor care au legătură directă cu această speţă, una mai degrabă temporară. Sursele noastre vorbesc despre faptul că nu există în istoria DNA Piteşti un dosar de „talia” lui „Nicolescu”, în care martorii să devină, într-un timp record, învinuiţi pentru diverse infracţiuni, fie acestea şi paralele faptelor de corupţie. După cum se arată în actele de cercetare dar şi de urmărire penală ale DNA, la acest dosar există persoane cu dublă „calitate”: martori într-una dintre cauze şi, totodată, învinuiţi în alte speţe disjunse. Cea mai colocvială dintre aprecierile asupra mersului acestei anchete a şi făcut înconjurul instituţiilor de control, maniera de lucru a procurorilor fiind denumită „mineriada DNA”. Iată şi lista oficială, credem preliminară, a martorilor care dau şi vor mai da cu subsemnatul vizavi de fosta fabrică de cauciuc Rolast. Parte dintre aceştia sunt învinuiţi, după cum vă spuneam, în alte cauze deja separate şi aflate în cercetare: primarii Vasile Nica, Florea Ene, Dumitru Voicu, Gheorghe Pătraşcu- fost primar Lunca Corbului, Gheorghe Cernătescu, Dumitru Secăreanu, Mihai Tarbă, Marin Ion, Mihai Ungurenuş, Elisaveta Tudose, Marian Ibric, Gheorghe Matei, Nicolae Andrei, Nicolae Langer, Ionel Vişan, Niculaie Dochinoiu, Florian Rizea, Marcel Ciobanu, Constantin Iatagan, Ion Bădulescu, Roşu Sevastian Pupăză, Niculae Şerban, Adrian Cristescu Alexandru, Bebe Vasile Ivan, Gheorghe Ţucă, Daniel Dincuţă; Aida Catană Petronela- consiliera ministrului Mediului, fost acţionar al SC European Consulting Bucureşti, martor dar şi recent învinuită pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă, dar şi Onela Oană Carmen- salariată a Sc European Consulting Bucureşti.
În cadrul unui alt dosar DNA disjuns de speţa de fond, la capitolul martori, se regăsesc consilieri juridici (Lavinia Elena Neamţu, Cornel Pătrăşcan) şi arhitecţi (Doina Ileana Oprescu- mama vicepreşedintei CJ, Simona Oprescu) ai Consiliului Judeţean, factori de decizie din cadrul sistemului de învăţământ, dar şi fostul director al Inspectoratului de Stat în Construcţii Piteşti, liberalul Marius Lungescu, alături de specialiştii de aici- pesedistul Ion Ţârdea sau Eugeniu Ivănescu. Tot în calitate de martor compare şi subprefectul Ion Cârstoiu, dar în calitate de fost prefect al judeţului. Lista învinuiţilor nu este nici ea redusă, începând cu primarii Călin Andrei, Ion Ştefan sau ex-primarul Gheorghe Nicuţ, aici fiind enumeraţi şi angajaţi ai CJ, Florian Despan sau Enescu Leontina Luminiţa. Patronul PIC SA, Gheorghe Penescu dar şi patronul de la SC Zeus, Grigore Dobre, au, de asemenea, calitatea de învinuit.

***

Procurorii certifică: Nicolescu nu a obţinut niciun ban, bun sau alte foloase

Dosarul Anticorupţiei nu este lipsit de contradicţii. Avocaţii apărării din speţa Nicolescu au lansat ipoteze care mai de care mai grăitoare, cum că DNA-ul a ajuns să se dea cu presupusul, acolo unde probatoriul ar fi unul lacunar. Astfel, după mai multe trimiteri către capetele de acuzare ale traficului de influenţă (C-tin Nicolescu) sau ale complicităţii la această infracţiune (Mircea Drăghici), acelaşi DNA se contrazice în afirmaţii, susţinând următoarele: „Infracţiunea prevăzută de articolul 13 (n.r. care defineşte traficul de influenţă) subzistă, chiar dacă nu s-ar fi obţinut bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dar influenţa şi autoritatea au fost traficate în acest scop.”- extras din ordonanţa DNA din data de 1 aprilie 2009, în dosarul 59.

***

Primarii învinuiţi: „Este un dosar 100% politic“

Direcţia Naţională Anticorupţie Piteşti a dispus pe 1 aprilie anul curent extinderea cercetărilor penale şi începerea urmăririi penale faţă de un număr de 7 primari ori foşti primari, toţi membrii PSD. Este vorba de Vasile Nica (Valea Danului), Florea Ene (Moşoaia), Dumitru Voicu (Miceşti), Gheorghe Cernătescu (Cuca), Dumitru Secăreanu (Dâmbovicioara), Gheorghe Mihai Tarbă (Dragoslavele) şi Gheorghe Pătraşcu (fost primar Lunca Corbului). Toţi aceştia sunt acuzaţi de mărturie mincinoasă. Totul are legătură cu întocmirea contractelor cu European Project Consulting, pentru realizarea unor studii de fezabilitate privind dezvoltarea locală.
În opinia procurorilor DNA, cităm, „Contractele au fost încheiate fără ca primăriile comunităţilor respective să obţină vreun folos şi fără să se impună încheierea unor astfel de contracte, scopul final fiind acela ca societatea SC European Project Consulting SRL Bucureşti să obţină în mod facil sume de bani.”  Declaraţiile primarilor învinuiţi ne fac mai degrabă să credem că procurorilor DNA le-au scăpat aspecte semnificative din legislaţia, normativele şi regulile care guvernează sfera administrativă.

Gheorghe Cernătescu, primar Cuca: „Există act normativ care ne obliga să facem strategia de dezvoltare”

Deocamdată, doar m-au atenţionat că or să mă pună sub acuzare. Aştept actul oficial, să văd şi eu despre ce mărturie mincinoasă poate fi vorba. Nu ştiu ce urmăresc procurorii, însă vă spun că 100% acest dosar este unul politic. Referitor la acea strategie de dezvoltare locală, pe baza căreia s-a născut acest dosar penal. Există o hotărâre de guvern care obligă toate unităţile administrativ teritoriale de pe teritoriul României să-şi întocmească această strategie de dezvoltare locală. Practic, actul normativ ne obliga să o facem! În plus vă spun că nu există localitate în ţara asta care să fi accesat vreun fond de dezvoltare fără ca această strategie să fie cuprinsă în proiect. E obligatoriu! La momentul când la Cuca s-a făcut această strategie, firma European Project Consulting a fost singura care a prezentat această ofertă mai multor primării. Studiul s-a efectuat respectând toate cerinţele legii. A fost vorba de încredinţare directă, suma, în cazul comunei Cuca, însumând 18.000 de lei. Dacă aveam altă ofertă, mai bună din punct de vedere financiar, făceam cu alţii! Din punctul meu de vedere, repet, am respectat legea, în toată litera sa. Vă spun eu ce e cu dosarul ăsta: pentru unii, noi, primarii PSD, ne aflăm la locul nepotrivit în momentul nepotrivit.”

Vasile Nica, primar Valea Danului: „Cu această strategie am câştigat proiect de 2,5 milioane de euro!”

„Nici Nicolescu, nici altcineva nu m-a obligat ori determinat să fac acea strategie cu firma respectivă. La momentul ăla ne-am sfătuit mai mulţi primari şi am ajuns la concluzia că oferta European Project Consulting era avantajoasă. Dovada? Pe baza acestei strategii de dezvoltare, întocmită de dânşii, la Valea Danului am câştigat două proiecte cu finanţare europeană, la care se lucrează acum. Primul este în valoare de 2,5 milioane de euro şi cuprinde alimentare cu apă în comună, asfaltare, un centru de îngrijire copii şi dotarea unui cămin cultural; celălalt, în valoare de 200 de mii de euro, constă în realizarea unui centru de informare turistică. În memoriul fiecărui studiu de fezabilitate sau proiect trebuie menţionată această strategie de dezvoltare. Altfel n-ai nicio şansă ca proiectul să devină eligibil, iar apoi să primeşti finanţarea.”

Dumitru Secăreanu, primar Dâmbovicioara: „Am câştigat şase proiecte în baza acelei strategii de dezvoltare”

„Mi s-au prezentat nişte interceptări telefonice de acum 5 ani. În acea perioadă, cei de la European Project Consulting ne-au fost prezentaţi tuturor primarilor, la o şedinţă a Colegiului Prefectural Argeş (Colegiul se întruneşte din dispoziţia prefectului, care la acea vreme era Ion Cârstoiu, cumătrul lui...Mircea Băsescu -n.r ). Ca să accesăm fonduri europene pentru comunitate, eram obligaţi să facem acele strategii de dezvoltare. În baza acestei strategii am reuşit accesarea de fonduri pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în caz de urgenţă. Şi cei de la Bruxelles ne-au verificat pe acest proiect şi n-au găsit nimic în neregulă. Ulterior, în baza acestei strategii de dezvoltare am mai câştigat alte trei proiecte cu finanţare externă, inclusiv cel în urma căruia s-a asfaltat drumul Podul Dâmboviţei - Ciocanu, rută de maxim interes turistic în Argeş. Ca să nu vă mai spun că, exact astăzi, când port acest dialog cu dumneavoastră, încă două proiecte întocmite în baza aceleiaşi strategii au fost declarate eligibile, proiecte, evident, în folosul comunităţii din Dâmbovicioara. Sincer, în opinia mea acest dosar al DNA Piteşti este 100% politic. Dincolo de asta, dacă instanţa va considera că sunt vinovat, indiferent ce acuzaţii mi se vor aduce, sunt gata să plătesc, pentru că eu respect legile din România. Însă, v-o spun cu toată sinceritatea, în sufletul meu voi şti întotdeauna că sunt nevinovat.”

„Vă spun eu ce e cu dosarul ăsta: pentru unii, noi, primarii PSD, ne aflăm la locul nepotrivit în momentul nepotrivit.”
Gheorghe Cernătescu, primar Cuca
„În memoriul fiecărui studiu de fezabilitate sau proiect trebuie menţionată această strategie de dezvoltare. Altfel n-ai nicio şansă ca proiectul să devină eligibil, iar apoi să primeşti finanţarea.”
Vasile Nica, primar Valea Danului
„Sincer, în opinia mea, acest dosar al DNA Piteşti este 100% politic. Dincolo de asta, dacă instanţa va considera că sunt vinovat, indiferent ce acuzaţii mi se vor aduce, sunt gata să plătesc, pentru că eu respect legile din România. Însă, v-o spun cu toată sinceritatea, în sufletul meu voi şti întotdeauna că sunt nevinovat.”
Dumitru Secăreanu, primar Dâmbovicioara

Material realizat de Mădălin POPA

***

Mineriada DNA sau Şcoala de Corecţie Politică


În urmă cu circa trei ani, mă aflam în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, pentru a-l chestiona în legătură cu anchetele DNA sau DIICOT Piteşti asupra situaţiilor controversate în care se aflau oameni-cheie din jurul său. Procurorii se apropiau, la acea dată, cu paşi repezi, de acţiunile întreprinse de către un şef de Gardă Financiară, Aurel Stoian, sau de către un om de afaceri puternic în acea vreme, apropiat PSD, Nicolae Oiţă, ca să nu mai menţionez de cercetările demarate, din vreme, în dosarul Cornel Penescu. Întrebarea era una pe cât de simplă, pe atât de covârşitoare: „DNA sapă sau nu sapă în jurul dumneavoastră, domnule preşedinte?”
Ulterior, am avut ocazia să parcurg tomurile de dosare întocmite pe numele celor mai sus menţionaţi. Procurorii Radu Sevastian şi Călin Nistor depuseseră eforturi colosale, pentru conturarea vinovăţiilor şi apelul la cătuşe, cel puţin în dosarele Stoian şi Penescu. Astăzi, cei doi sunt în libertate. Adică, îşi văd de traiul lor, şi, din când în când, iau drumul instanţelor de judecată, pentru a-şi demonstra lipsa de culpabilitate acuzată cu tam-tam, arest şi interdicţii.
Zilele trecute, reciteam motivaţiile unei judecătoare privind pericolul public pe care îl reprezintă cel în jurul căruia instituţiile de anchetă săpau, perseverent şi interesat, nu în urmă cu trei ani, ci cu cinci. Apoi, am tot frunzărit câteva dintre ordonanţele de extindere a cercetărilor asupra şirului lung de persoane implicate în ancheta complexă Nicolescu, căruia i-a fost redată o jumătate de libertate, având în vedere interdicţiile stipulate. O pleiadă de martori, o pleiadă de învinuiţi, povestiţi în liste sufocante ale teoriei legii Anticorupţiei, în baza extraselor stenogramelor din interceptări. Salut, din capul locului, rezistenţa psihică a magistraţilor care instrumentează acest dosar, şi nu doar pe acesta, salut capacitatea lor pentru tăria la un volum de muncă, aproape imposibil de realizat de către un număr restrâns de judiciarişti şi doar câţiva procurori. Ştiu că reprezentanţii de la DNA Piteşti fac parte dintre foarte puţinii specialişti care pot trece, oricând, cele mai dificile teste psihologice cu putinţă. Însă, în lipsa unor flagrante, care asigură probele indubitabile ale oricăreia dintre infracţiunile de corupţie, dar şi pe martorii oculari ale căror declaraţii au fost, sunt şi vor fi veşnic incontestabile, procurorii se vor adresa şi de la Nicolescu încolo probelor indirecte, martorilor indirecţi, dar, mai ales, vor fi nevoiţi să cârpească fiecare dintre constatări, cu trimiteri telegrafice, repetate, la legislaţiile ce sancţionează corupţia. Pentru că, în lipsa acestora, a demonstrării concrete de delicte, zeci de martori chemaţi la DNA au fost loviţi în moalele capului de sindromul microfonului, nou trend investigator. Deşi unii dintre ei au aflat că nu mai este cazul să ajungă şi a doua oară pentru un „Subsemnatul”, fix aceşti oameni se gândesc serios să se intereseze de un psiholog, care să le reteze din tensiunile emoţionale cauzate, poate ore în şir, cu, dar şi fără rost, în faţa procurorilor Anticorupţie. Victimele colaterale existente în cazul Nicolescu sunt, fireşte, doar un exemplu. Dacă foşti şefi de DNA, precum Simina Net, Theodor Teodosescu, Ion Rotaru, au fost trecuţi pe linie moartă, printre altele, pe motivul numărului mic de flagrante înregistrate în mandatele lor, actualul DNA riscă să-şi transforme practicile în tactici tipice mineriadelor, pentru că deţin, în contextul actual politic, mai toate frâiele unor acţiuni de anihilare, în masă, a aşa-numitei imoralităţi. Îmi place să cred însă că Anticorupţia nu vrea să încătuşeze „etica” de grup, cu atât mai mult „etica” de partid, întrucât există riscul să ne trezim cu o periculoasă punere la zid a unui procent serios din demografia naţională. Şi nici să se transforme într-o şcoală de corecţie politică, unitate educaţională, comisie de arbitraj, care ar trebui să funcţioneze, pe deplin şi corect, în sânul fiecărui partid cel puţin democratic. Fie acesta vechi, fie nou.
Graţiela Bâzoi

Hits: 6850
Comments (0)Add Comment

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com