Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Luni, 19 Martie 2018

Ultimele comentarii

Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no
Este oficial! S-a în
bafta, domnule Andrei! e nevoie de asa ceva si la

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner
TRAFIC
Topul celor mai mari prejudicii în dosarele de corupție ale Argeșului
Articole - Dosare
Joi, 06 August 2015 16:23

# Aflați cine deține recordul la furtul din avutul statului și care sunt problemele întâmpinate de organele abilitate, în recuperarea banilor, care ar fi trebuit să ajungă la populație

# Judecătorii argeșeni se vor implica, din septembrie, în reevaluarea dosarelor, în care există riscul de a nu fi identificate bunuri pe numele persoanelor anchetate de DNA

# Argeșul deține un loc fruntaș la capitolul cele mai mari prejudicii constatate în dosarele instrumentate de procurorii Anticorupție

Una dintre cele mai importante directive date recent de către DNA se axează pe recuperarea marilor prejudicii din dosarele de corupție. În interiorul acestei instituții, se discută, mai aprig ca niciodată, despre modalitatea cea mai propice, prin care să fie readuși în bugetul statului, banii considerați a fi fost furați, ca urmare a săvârșirii faptelor de abuz în serviciu, primire de TVA ilegal, dare și luare de mită, evaziuni fiscale sau spălare de bani. Potrivit unor surse juridice, Argeșul deține un loc fruntaș în materia înregistrării de prejudicii, iar banii nu sunt foarte greu de recuperat, ci aproape imposibil în multe dintre cazuri. Judecătorii argeșeni au planuri mari, ca începând cu luna septembrie, să reevalueze procedurile prin care pot  monitoriza asigurarea de sechestru asupra bunurilor celor acuzați de DNA și mai ales identificarea lor clară, la nivelul valorilor de piață. Publicația Gherila a întocmit cu această ocazie topul celor mai mari prejudicii constatate de DNA Pitești, în dosarele soluționate sau aflate în curs de anchetă și soluționare în perioada 2011-2015. Este vorba, pe de o parte, de prejudicii estimate, despre care multe voci spun că sunt majorate inexplicabil de mult de către specialiștii DNA, dar și de prejudicii bătute în cuie, care, după cum veți vedea, sunt greu de recuperat. Cea mai șocantă sumă, aflată în clasamentul de față, care ocupă un rușinos loc 4, se pare că nu va fi recuperată niciodată de către organele statului.

# Primele trei locuri: Petrol, transport public, transport privat

Cele mai mari găuri aduse bugetului de stat au fost constatate în dosare în care argeșenii- oameni de afaceri și persoane publice- au fost acuzați de mai multe fapte la un loc și în formă continuată. Deși dosare precum cele ale Inundațiilor, Podul de la Căteasca, Consultanța, dețin recordul la mediatizare, date fiind numele grele implicate, aflăm că acestea nu dețin și recordul la capitolul furt din avutul statului român sau al Uniunii Europene. Dosarul Publitrans este, în schimb, în topul dosarelor cu prejudicii foarte mari, iar judecata anunță mari surprize pentru recuperarea lui. Să vedem clasamentul:

Dosarul “Eco Oil Recicling”– Locul I


Primul loc în acest clasament este deținut de patronul unei societăți axate pe tranzacții cu produse petroliere. Faptul că anchetatorii continuă să identifice prejudicii foarte mari în acest domeniu, este un semn clar că Argeșul reprezintă, încă, un rai al petroliștilor, cu sau fără Arpechim în funcțiune. În calitate de administrator și asociat al SC ECO OIL RECICLING SRL (cu punctul de lucru Lunca Corbului, jud. Argeș), omul de afaceri Cristea Nicolae Cătălin, a achiziționat materii prime constând în 16.567,13 tone păcurină și 8.920,65 tone motorină, disimulând aceste operațiuni prin înregistrarea în contabilitatea societății a unor documente justificative falsificate (facturi fiscale, avize de însoțire, note de recepție/cântărire), ce atestau livrări de produs lichid ecoterm de tip B (produs neaccizabil). În acelați dosar sunt implicați și Lipoșteanu Cristinel și Cristea Ana Elena.
Prejudiciul produs bugetului prin aceste activități este fabulous, deținând recordul găurilor date bugetului de stat în ultimii trei ani, în județul Argeș. Este vorba de 31.492.256,26 lei (respectiv 9.400.673,4 euro)
Cristea Nicolae Cătălin a mai evidențiat în actele sale contabile cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, constând în înregistrarea unui număr de 22 facturi fiscale atestând operațiuni nereale și producând, în opinia DNA, un prejudiciu în sumă de 1.039.500 lei (echivalentul a 279.435,4 euro), reprezentând impozit pe profit și TVA.

# Prejudiciul total reținut în cauză este în sumă de 32.531.756,26 lei (echivalentul a aproximativ 9.680.108,8 euro) Nu se cunoaște cu certitudine dacă acești bani vor fi recuperați vreodată în totalitate, pentru că bunurile sechestrate sunt puțin valoroase.

 

Dosarul “Publitrans”: Locul al 2-lea

Operațiuni: contracte public-private pentru susținerea transportului public

Implicați: Tudor Pendiuc, Gheorghe Văsâi, Constantin Scarlat, Gheorghe Vișoiu,  Constantin Ion, Aurelian Roman, Manuel Rotaru, Elena Berinde, Emilian Nechita, Lucia Corina Ivan, Doru și Mihai Petriea, Carmen Elena Lis.

Afacerea Publitrans reprezintă, la nivel județean, cea mai mare escrocherie care a avut loc în afacerile public-private cu statul. Este cel mai mare prejudiciu constatat în ultimii trei ani de către DNA, în privința investițiilor publice.

Prejudiciul constatat se ridică la suma de de 28.556.450,65 lei. (peste 6,3 milioane euro), sumă cu care instituția publică s-a constituit parte civilă în procesul penal. Nici în acest caz, nu se cunoaște cu certitudine dacă banii vor fi recuperați de stat. Procesul aflat în instanță va stabili și mai clar dacă această sumă rămâne în picioare sau dacă va fi micșorată. Avocații apărării depun eforturi semnificative pentru anularea acesteia.

Dosarul “Transportatorilor”: Locul al 3-lea

DNA spune că în cursul anului 2011, afaceriștii Buruntia Ciprian Bogdan, Dumitrescu Alexandru şi Şapcă Ionuţ au constituit un grup infracţional organizat, iar prin intermediul societăţilor S.C. BOGCIP TARNS INVEST SRL, SC BOGCIP TRANS LOGISITIC, SC SUPER EL CON SRL, SC ASTRATE LOGISITIC SRL şi SC PETCU IONY COMTUR SRL au săvârşit fapte grave de evaziune fiscală, ca urmare a neînregistrării în contabilitatea acestor societăţi. Ei au înregistrat cheltuieli fictive aferente unor tranzacţii comerciale inexistente. Bugetul statului a fost prejudiciat într-o foarte mare măsură, mai précis cu 26.959.953 lei echivalent a 6.197.690 euro, dosarul cunoscut sub numele de cel al transportatorilor fiind clasat pe locul al treilea în top zece cele mai mari dosare DNA Pitești cu prejudicii aduse statului. Operațiunile săvârșite, prin intermediul patronilor de TIR-uri, sunt analizate de instanță. Nici în acest caz, nu se știe dacă vor fi recuperați banii. Potrivit unor surse, o parte din patroni și-ar fi înstrăinat bunurile, înainte de a fi reținuți.

Dosarul KUBIC: Locul al 4-lea

Implicat: Marius Anghel, fost asociat și administrator la SC KUBIC GRUP INVEST S.R.L. Pitești și SC GREEN PLAST INDUSTRIE S.R.L. Pitești. Acesta a omis să evidențieze în contabilitatea firmelor sale operațiunile comerciale efectuate (achiziții de bunuri intracomunitare și vânzări de bunuri și mărfuri în România) și veniturile realizate.
În acest mod, inculpatul s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și a produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 10.385.828 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.
Din banii încasați prin operațiunile comerciale menționate mai sus, inculpatul a ridicat cash suma totală de 25.346.290 lei.
Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Argeș s-a constituit parte civilă cu suma de 18.656.362 lei, reprezentând taxele și impozitele de la plata cărora s-a sustras Anghel. Potrivit DNA, în acest caz nu au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului, deoarece nu au fost identificate bunuri pe numele acestuia. Acest dosar șochează și astăzi prin prisma imposibilității de aplicare a sechestrului.

Dosarul “Podul de la Căteasca”: Locul al 5-lea

Implicați: Constantin Nicolescu, Grigore Dobre, Corneliu Oprescu, Codruța Mercea, Mihai Nicoară, Iuliana Pintilie, Sabina Bocioacă, Aurelia Florescu, Cristina Dobre, Olga Stancu

Operațiuni: contracte publice pentru refacerea Podului de la Căteasca

În acest dosar care a șocat județul, DNA a calculat  un prejudiciu în sumă de 984.164,38 euro (echivalentul în lei a sumei de 4.408.269,18 lei), în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale (fostul Minister al Dezvoltării Lucrărilor Publice și Locuințelor), reprezentând fonduri europene obținute pe nedrept prin prezentare de documente false, dar și un prejudiciu de 9.471.013,23 lei în dauna autorității contractante – Consiliul Județean Argeș. Această sumă a fost considerată un avantaj necuvenit în favoarea firmei ZEUS S.A. Pitești, patronată de Grigore Dobre.

 

Dosarul “Mitu Chinezu”: Locul al 6-lea

Implicați: Mitu Constantin, Din Florea, Irineu Popescu, Iulian Duțescu, Marin Țârcomnicu

 

Mitu Constantin, Din Florea, Popescu Irineu, Duțescu Iulian și Țărcomnicu Marin s-au asociat în vederea obținerii unor sume consistente de bani de la bugetul de stat prin folosirea firmelor lor pe care, după încasarea sumelor, le-au falimentat și înstrăinat. Ei au indus în eroare autoritățile financiare, solicitând rambursări ilegale de TVA. Obținerea sumei totale de 8.291.685 lei (echivalentul a aproximativ 2.126.073 euro) s-a realizat pe baza unor facturi fiscale false referitoare la achiziții fictive de componente auto la prețuri supraevaluate, care în realitate nu aveau valoare comercială (aveau un grad ridicat de uzură și nu aveau certificat de calitate și conformitate).

 

# Prejudiciu constatat este de 12.219.204,5 lei (echivalentul a aproximativ 3.133.129 euro).


În vederea recuperării pagubelor, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților Din Florea și Popescu Irineu, nefiind identificate bunuri în patrimoniul celorlalți inculpați. Este cel mai mare prejudiciu constatat în dosare penale cu returnări ilegale de TVA. Mitu Constantin, zis Chinezu, este urmărit de Interpol, în vreme ce restul oamenilor de afaceri, printre care și Marius Țârcomnicu, se află după gratii.

 

Dosarul “Cereals”: Locul al 7-lea

 


Implicați: omul de afaceri Eduard Ilie, asociat şi administrator de fapt şi de drept al S.C. CEREALS EDI TRADING S.R.L. Costeşti

 

Acuzații:  evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

 

În opinia specialiștilor DNA, bugetul de stat a fost prejudiciat în acest caz cu suma de 6.242.300 lei (echivalentul a aproximativ 1.696.277 euro).
Pentru a crea aparenţa de legalitate a dobândirii acestei sume de bani, Ilie a întocmit în fals 42 de borderouri de achiziţii de cereale de la persoane fizice pe care le-a folosit la unitatea bancară unde îşi avea conturile firma sa,  de unde a retras întreaga sumă, justificând retragerile cu aceste operaţiuni fictive de achiziţii de cereale. Mai puțin cunoscut în mediul privat, afaceristul Edi Ilie a reușit să urce în acest clasament, devenind ilegalistul numărul unu în afacerile cu cereale din județ, potrivit anchetei DNA și ocupând locul șapte în topul celor mai mari prejudicii aduse bugetului de stat în ultimii trei ani. Și în acest caz, prejudiciul este dificil de recuperat.

 

Dosarul “Fieraru-Cocaină”: Locul al 8-lea

Implicați: Eugen Fieraru, Sergiu Bălan, Liviu Andreiaș, Mihai Cocaină, Costel Văitiș 

În perioada 2009 - 2012, Ardeiaș Liviu, avocat în cadrul Baroului Teleroman, Cocaină Mihai Andrei, avocat în cadrul Baroului Argeș, Fieraru Eugen, executor judecătoresc la Pitești și Bălan Sergiu Florin, fost director executiv la S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A., au constituit o asociere infracțională prin care au urmărit obţinerea de sumei totale de 26.436.603,09 lei, prin inducerea în eroare a funcționarilor unor agenții bancare din București, Sibiu și Pitești şi a reprezentanţilor S.C. UZINELE SODICE GOVORA S.A. Părţile vătămate Uzinele Sodice Govora – Ciech Chemical Group S.A., SC OMV PETROM SA şi ING s-au constituit părţi civile în procesul penal cu suma totală de 4.161.573,24 lei. Dosarul de corupție ridică și la această oră mari controverse. Prejudiciul este departe de a fi recuperat.

 

Dosarul Inundațiilor : Locul al 9-lea

Implicați: Nicolescu Constantin, Călin Ioan Andrei, Nicuţ Gheorghe, fost primar al municipiului Curtea de Argeş şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş, Despan Florian etc.

Acuzație: DNA spune că instituția Consiliului Județean a obținut illegal fonduri pentru reabilitarea unor unități școlare și dispensare, după ce ar fi fost erodate de inundațiile din 2005. Consiliul Judeţean Argeş a primit pe nedrept, spun procurorii, suma totală de 880.249,95 euro cu titlu de finanţare externă nerambursabilă de tip PHARE. Acesta este considerat prejudiciu adus bugetului, iar singurul care a fost solvabil în acest sens este patronul de la Zeus, aflat astăzi după gratii, alături de Constantin Nicolescu. Dosarul este unic prin prisma judecății sale foarte complexe, magistrații concluzionând decizii de achitare, ca apoi să fie emise sentințe de condamnare. Cazul este clasat pe locul 9, în topul celor mai mari prejudicii din perioada 2011-2015 în cazurile soluționate de DNA.

Dosarul “Consultanța”: Locul al 10-lea


Valoarea totală a celor 105 contractelor de prestări servicii încheiate între SC EUROPEAN PROJECT CONSULTING SRL București (societate în spatele căreia s-ar fi aflat deputatul Mircea Drăghici) și mai multe primării ale județului, este de cca. 3.786.804,5 lei, din care au fost efectuate plăți de cca. 3.140.687,5 lei. Prejudiciul avut în vedere depășește astfel 3.000.000 lei. Cazul are unicitatea sa, prin prisma implicării a peste jumătate din primarii Argeșului, iar ancheta este încă în desfășurare, fiind extrem de stufoasă.

 

 

Prejudicii recente: Dosarul “Hidroelectrica”

Implicați: Ștefan Vulparu, Octavian Oprea, Florin Stoian

Operațiuni cu lucrări de software pentru infrastructura râurilor

Pagubă de de 637.088,13 lei în patrimoniul Societății comerciale de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica Sa București, care constituie, potrivit DNA,  și folos necuvenit pentru societatea comercială respectivă. Dosarul se află în procedura întocmirii actelor de trimitere în judecată.

Prejudicii la nivel național

Dosarele ANRP, în care sunt implicate personalități ale vieții publice argeșene, precum deputații Cătălin Teodorescu, Theo Nicolescu sau omul de afaceri Valentin Vișoiu par să reprezinte totalul dosarelor mai sus menționate. Cazurile ANRP, în care DNA spune că bugetul a fost furat prin metoda umflării nejustificate a valorilor imobilelor, sunt considerate a fi cele mai mari tunuri date vreodată în istoria țării.  În aceste cazuri, nu se mai spune că specialiștii DNA ar fi umflat suma prejudiciilor.

O nouă lovitură pentru Theo Nicolescu: Crește prejudiciul în dosarul ANRP 3

 Prejudiciu record în  cel de-al doilea dosar în care este implicat fostul deputat PNL, Theodor Nicolescu. Este vorba de noi detalii apărute în dosarul ANRP 3, în care este arestat preventiv omul de afaceri Horia Simu, iar Theo Nicolescu este urmărit penal. Potrivit unor surse judiciare, în urma expertizei făcute asupra terenului din sectorul 6, imobil care face obiectul acestui dosar, prejudiciul a crescut de la 55 la peste 70 de milioane de euro. Dosarul se apropie de final, iar procurorii se pregătesc să-l trimită în instanţă.

(C.D., G.B.)

 
 
 

Hits: 5017
Comments (1)Add Comment

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com