Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Vineri, 24 Mai 2019

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Muncea la negru/Tragedie la Balastiera lui Nicolae Ivănescu
Articole - Dosare
Duminică, 05 Martie 2017 17:05

# Neagu Marin lucra în 2015 pentru firma Neo Construct Industrial. Astăzi zace într-un spital de psihiatrie din Teleorman

# Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială Teleorman s-a autosesizat, în timpul anchetei noastre jurnalistice, în legătură cu motivele pentru care Neagu Marin nu a fost internat într-o unitate spitalicească de supraveghere, fiind ţinut, peste termenul legal, într-un spital de boli psihice

 

 În urmă cu două săptămâni, publicaţia Gherila a fost sesizată de un cetăţean, pe numele (A.T) care trăieşte în Spania, despre faptul că fostul său cumnat, Neagu Marin, este ţinut, în mod suspect, într-un spital de Psihiatrie şi că este posibil să se stingă din viaţă chiar acolo. A.T. a vorbit despre imposibilitatea sa de a veni în România, pentru a-şi ajuta fosta rudă, dar şi despre faptul că fiii fostului cumnat nu au o situaţie materială care să le permită un acoperiş deasupra capului, unde să-l aducă şi să-l îngrijească pe tatăl lor. A.T. ne-a povestit că sora sa a divorţat de circa şase ani de Neagu Marin, dar că, dacă ar fi avut posibilitatea, ar fi venit în ţară pentru a-l ajuta în vreun fel. Bărbatul ştia doar că Neagu Marin suferise un accident la locul de muncă, în timp ce lucra la societatea Neo Construct Industrial, administrată de Rodica Meca. “Fostul meu cumnat a avut o viaţă dezorganizată, iar sora mea a avut o viaţă grea cu el, de aceea a şi divorţat. Pe de altă parte, îmi pare nespus de rău că a ajuns să zacă într-un spital de Psihiatrie şi că nimeni nu se poate ocupa de el. Unul dintre fiii lui m-a sunat să-mi spună în ce condiţii se află tatăl lui. Băiatul nu are nici el posibilităţi, dar poate statul se poate implica în vreun fel în lămurirea acestei situaţii.”- ne-a spus A.T.

# Iată întâmplarea nefastă a unui destin tragic: Şi-a luat un amic şi bere şi a pornit la furat

Vara anului 2015. Neagu Marin lucra pentru firma Neo Construct Industrial, mai précis la Balastiera de la Călineşti, care, deşi fusese dezactivată, existau bunuri care trebuiau păzite. Neagu Marin ocupa un post de paznic. Bărbatul a decis să-şi ia un amic din comuna Căteasca, pentru a-l ajuta să care fierul vechi ce urma să-l sustragă chiar de la balastiera pe care o supraveghea. Cei doi şi-au luat cu ei mai multe sticle de bere şi s-au apucat de treabă, Neagu Marin urcând pe o bandă, pentru a dezmembra un utilaj, pentru a-l vinde la fier vechi. Acesta este şi momentul în care, din neatenţie, bărbatul a alunecat de pe bandă, căzând direct în cap de la şase metri.

#  A fost găsit inconştient, în boscheţi, tocmai a doua zi

Amicul cu care venise  a încercat să-l resusciteze: a turnat pe el… berea rămasă, cu gândul că îl va trezi. La scurt timp, la balastieră au ajuns persoane de la firma Neo Construct Industrial, îngrijorate că paznicul Neagu Marin nu răspunde la telefon. În loc să le spună despre accident, amicul a preferat să ţină ascuns acest lucru, în timp ce Neagu Marin zăcea inconştient în boscheţi. Paznicul avea să rămână în boscheţi până a doua zi, fiind abandonat de prietenul său din Căteasca. Reprezentanţii Neo Construct Industrial au insistat în căutări, găsindu-l, tocmai în ziua următoare, într-o stare greu de descris în cuvinte. S-a sunat la SMURD, iar bărbatul a fost dus la Spitalul de Urgenţă Piteşti, mai mult mort decât viu.

# Demararea anchetei. Amenzi la Neo Construct de peste 200.000.000 lei vechi pentru muncă la negru

Medicii de la Urgenţă au sesizat Poliţia, iar organele de control au demarat imediat o anchetă. A fost sesizat Parchetul Topoloveni, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi au început procedurile pentru anchetarea împrejurărilor în care a avut loc această dramă. De aici, începe un alt episod greu de înţeles de către organele statului. Singura care a colaborat pentru lămurirea accidentului a fost şefa Punctului de lucru al Neo Construct Industrial de la Călineşti, Maria Cazacu. Dosarul penal care s-a format în 2015 nu a putut fi finalizat nici până astăzi, din cauză că reprezentanţii societăţii Neo Construct ar fi refuzat să dea declaraţii, să colaboreze cu poliţia şi, după caz, cu procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Topoloveni. Iată ce spune unul dintre responsabilii cu această anchetă, care ne-a pus la dispoziţie, în mod avizat, toate informaţiile de mai sus şi a cărui confidenţialitate o vom menţine, din motive deontologice: “Toată corespondenţa trimisă la Neo Construct Industrial, în legătură cu această cercetare, s-a întors la instituţie. Nu am reuşit să luăm declaraţii nici administratorului Rodica Meca nici altor persoane de decizie din cadrul acestei firme. Inspectoratul Teritorial de Muncă a amendat societatea pentru muncă la negru, în cazul lui Neagu Marin, dar şi pentru că nu a verificat competenţele unor persoane, înaintea angajării lor. Au fost aplicate două amenzi de câte 100 de milioane de lei vechi şi una de 3500 de lei. Neo Construct a contestat însă aceste amenzi. Ancheta îl vizează şi pe bărbatul care nu a anunţat accidental.”

# În timp ce se zbătea între viaţă şi moarte, paznicul era citat la Judecătoria Topoloveni

Într-adevăr, Neo Construct Industrial s-a îndreptat împotriva ITM Argeş pe 17 iulie 2015, nerecunoscând amenzile aplicate. În acea perioadă, magistraţii au cerut din oficiu şi audierea lui Neagu Marin: “Se citează intimatul cu menţiunea de a comunica la dosar adresa domiciliului martorului Neagu Marin sau datele de stare civilă ale acestuia, în vederea citării. Pune în vedere petentei Neo Construct să precizeze adresa domiciliului martorului Neagu Marin şi CNP-ul acestuia, aspecte care rezultă din evidenţele societăţii petente.”- se arată în deciziile termenelor de judecată, privind acest caz. Ce nu se ştia la nivelul Judecătoriei Topoloveni, era faptul că Neagu Marin era transferat în acea perioadă de la un spital la altul. Acesta a fost dus de la Urgenţe Piteşti la Spitalul din Roşiori de Vede şi ulterior la Spitalul de Psihiatrie Poroschia din judeţul Teleorman, unde se află şi astăzi.

# Marin Neagu nu mai are…dicernământ

Ancheta procurorilor nu poate fi finalizată nici din cauza familiei paznicului, care nu a cooperat, la rândul ei, pentru posibile declaraţii. Neagu Marin are doi băieţi şi o fată, nu mai deţin o locuinţă în Teleorman, iar ultima reşedinţă de domiciliu a tatălui lor se află în comuna Buzescu. În privinţa oricăror declaraţii ale lui Neagu Marin, acestea nu pot fi luate, pentru că, potrivit datelor avizate, acesta nu mai are…discernământ.

# Spitalul de Psihiatrie: “Nu ar fi trebuit să-l mai ţinem, dar asta este”

Paznicul de la balastieră are certificat  de handicap sever de gradul I. I-am întrebat pe medicii de la Spitalul de Psihiatrie Poroschia din Teleorman despre starea actuală a acestuia, pentru a afla dacă situaţia a devenit şi mai tragică decât era. Iată declaraţia medicului care cunoaşte foarte bine acest caz: “Pacientul este la noi de mai mult de un an de zile. Am aşteptat şi încă aşteptăm ca băiatul lui să poată face ceva pentru a-l lua de aici, pentru că aşa a spus, dar nu am mai primit nicio veste în acest sens. Nu ar mai fi fost în sarcina noastră să-l ţinem, dar asta este. Am luat legătura şi cu Serviciul de Asistenţă Socială, dar nu avem niciun răspuns lămuritor. Nu vă pot da mai multe relaţii despre starea lui de sănătate, pentru că nu avem voie. Este supravegheat de personalul de specialitate.”

# Direcţia de Asistenţă Socială Teleorman: “Spitalul ar fi trebuit să ne sesizeze!”

Aşadar, nu se cunoaşte cu certitudine dacă Neagu Marin reprezintă un caz social şi dacă instituţiile abilitate sunt cele care trebuie să ia măsurile care se impun. Dar iată ce spune şefa Departamentului de Asistenţă Adulţi, din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi de Asistenţă Socială Teleorman, Adriana Pătrană: “Această persoană figurează în baza noastră de date, cu certificat de handicap, dar nu am ştiut că el se află şi acum la Spitalul de Psihiatrie din Poroschia. Spitalul ar fi trebuit să ne sesizeze, pentru că este absurd să fie ţinut atâta timp în cadrul acestei instituţii spitaliceşti. Ei se ocupă acolo de cazurile  acute, care nu pot rămâne în acel spital mai mult de şapte zile. Ar fi trebuit să ia legătura cu noi, iar noi să găsim soluţii pentru transferarea lui într-un centru de profil, dacă familia nu-şi permite să-l ia acasă.”

# Asistenţa socială Primăria Buzescu: “Fata lui a promis că-l va duce într-un cămin, dacă mai este loc”

Spitalul de Psihiatrie nu sesizase Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială, ci Asistenţa Socială din cadrul Primăriei Buzescu- Teleorman, unde bărbatul avea ultima reşedinţă. Mihaela Culică, responsabil asistenţă socială în cadrul aceastei primării, îl cunoaşte pe Neagu Marin doar din fotografie şi spune că situaţia lui este una fără speranţă: “Nu a vrut absolut nimeni din familie să colaboreze cu noi. Nu am avut ce face cu el. A rămas la Spitalul de Psihiatrie, pentru că nu a existat o altă variantă. Fata lui a promis la un moment dat că o să-l ia să-l ducă la un cămin, dar trebuie să aibă însoţitor, să fie supravegheat, ajutat, pentru că starea lui este foarte gravă. Îşi târâie un picior, nu-şi poate mişca o mână şi te poţi înţelege cu el doar prin semne. Face pe el, trebuie schimbat. Ce să vă spun, că îşi bea propria urină? Statul oferă circa 13 milioane de lei pe lună, pentru astfel de cazuri. Fosta sa soţie nu mai are nicio legătură cu el. El toată viaţa a trăit muncind la negru. A avut o viaţă dezorganizată, iar familia s-a descotorosit de el. El este terminat pe viaţă, l-am văzut într-o poză. Are handicap grav, de gradul 1, probleme neuropsihice. Nu mai este om, este legumă. Poate fiica lui îl poate duce într-un cămin de la noi, unde sunt internate astfel de cazuri. Asta, doar dacă va găsi loc.”

# Conducerea Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială Teleorman se autosesizează

Adriana Pătrană, responsabila cu monitorizarea persoanelor adulte cu handicap din cadrul DGASPC Teleorman, ne-a informat că a sesizat, în timpul documentării noastre jurnalistice,  conducerea instituţiei: “I-am prezentat domnului director acest caz, pentru că trebuie luate măsurile care se impun. Vă repet, nu înţeleg de ce Spitalul de Psihiatrie nu a luat legătura cu noi, în legătură cu Neagu Marin. Iată şi declaraţia directorului general al DGASPC Teleorman, Florinel Dragomirescu: “Suntem obligaţi să ne autosesizăm. Am studiat dosarul acestuia şi urmează să lămurim această situaţie, să vedem dacă familia îşi permite sau nu să-l îngrijească sau dacă statul trebuie să-l ia în grijă.”, a spus acesta.

# Nicolae Ivănescu: “Un hoţ care a căzut în cap, în timp ce fura”

Închidem cu declaraţiile lui Nicolae Ivănescu, care, deşi i-am solicitat un număr de contact al administratorei Rodica Meca de la Neo Construct Industrial, acesta a spus că ştie cazul şi poate vorbi despre el: “Este vorba despre un hoţ, care a venit la furat de fier. A căzut de pe bandă în cap şi asta a fost. N-aţi văzut că i-au turnat bere pe el să se trezească? Ce să mai vorbim de asta.” Nicolae Ivănescu nici nu a confirmat nici nu a infirmat amenzile aplicate de ITM  pentru munca la negru în cazul paznicului Neagu Marin.

 

Hits: 2524
Comments (0)Add Comment

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com