Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Vineri, 24 Mai 2019

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Ar merge un SELFIE prin Centrul Vechi al Piteştiului
Articole - Editorial
Marţi, 29 August 2017 14:27

 

Jocurile astea politice între partidele importante ale judeţului, PSD şi PNL, or să ajungă în scurt timp să dăuneze foarte grav sănătăţii judeţului. A discuta astăzi despre cumpărarea Vilei Florica este mai dificil decât să-ţi pui pe tapet opiniile PRO şi CONTRA vaccinare sau despre încrederea şi neîncrederea în justiţie.

 

###

Am auzit şi am văzut recent ce accent se pune pe respectarea valorilor naţionale, există şi ideea de manifest în acest sens. O dată pe săptămână cel puţin tot aud de necesitatea culturalizării colective, a păstrării tradiţiilor şi promovării lor, a dragostei de foclor. Stimaţi cititori, Argeşul este preaplin DOAR de manifestare folclorică. Parcă nu am avut niciodată ca în ultimii ani atâtea cântări şi dansuri pe metru pătrat, în dorinţa de a ne demonstra respectul şi bucuria faţă de tradiţia noastră, a argeşenilor, prin dansuri şi voci populare. Şi, da, acesta este un lucru foarte pozitiv, dar din păcate insuficient pentru a ajunge la nivelul pe care ni l-am propus- cel de a scoate la suprafaţă resursele incredibile pe care le ascunde acest judeţ, în materie de valori. Argeşul respectă folclorul poporului nu de azi, nu de ieri, dar acest respect este doar o părticică din întreaga apreciere pe care ar trebui să o arătăm faţă de averea culturală pe care o deţine Argeşul. Doar atunci vom avea şi turism. Asta e altă discuţie, dar din aceeaşi poveste.

###

Pentru că a fost promovată cu interes, plăcere şi rigurozitate, festivitatea folclorică este astăzi pe ordinea de zi a oricărui ales al unei comunităţi care îşi respectă tradiţia. Sunt primari mai săraci în Argeş care îşi dau din puţinul lor, pentru a aduce la Căminul Cultural un cântăreţ-doi pentru încântarea cetăţenilor. Deci nu lipsa valorificării tradiţiei folclorice este problema noastră astăzi. Este ca şi cum din tot patrimoniul muzical românesc, l-am promova ani întregi doar pe Dolănescu, uitând că au existat un George Enescu şi-un Porumbescu. Şi mulţi alţii.

###

Imaginea cu prima doamnă a României, alături de prima doamnă a Franţei vizitând Muzeul Satului m-a trimis la imginea muzeului satului argeşean, care cred că se numeşte Muzeul Goleşti. Toate festivităţile au loc aici, deci alt loc mai dezirabil nu mai avem. Mai este şi Vila Florica, a cărei identitate patrimonială se zbate în aceeaşi incertitudine, cu precădere în ultimii cinci. PSD-ul poate da vina pe PNL, că vorba aceea şi liberalii au fost la guvernare. PNL întreabă astăzi, pentru a nu se ştie câta oară, cât mai rabdă Brătienii să nu fie asimilaţi valorii naţionale. PSD-ul parcă aşteaptă ca Brătienii să-şi depună adeziunea post-mortem la Dragnea, iar PNL-ul a obosit de sintagma: „fondatorii liberalismului se răscolesc în morminte”. Dar, în tot acest timp, defilăm prin judeţ sub stindardul respectului faţă de valorile naţionale. Ale cui valori? Ale PSD? Ale PNL? Sau ale noastre ca judeţ?

###

Judeţului Argeş îi lipsesc la acest moment destui oameni, care să profite din plin de prerogativele funcţiilor pe care le deţin. Să profite pentru celălalt interes, nu cel personal. Paradoxal, sunt funcţii în Argeş mai importante decât oamenii pe care le ocupă. Cred că răstunarea asta nefirească de situaţie durează de ceva timp şi ajunge să se acutizeze.  Altfel, am vedea oameni care, cu toată tăria lor, ar arăta că ştiu să ia decizii în hârtii, pentru ca apoi să le transpună în realitate. Decizii grele, de pomenit mai târziu în cartea instituţiei unde lucrează, nu cele uşoare, la îndemâna oricui! Subiectul Vila Florica şi-a pierdut din importanţă, pentru că a fost prea mult luat în derâdere. Politicul a diluat din însemnătatea culturală a acestei bijuterii istorice argeşene şi naţionale. Poate vine Becali, vorba domnului Miuţescu, şi o cumpără cu totul, ca să ne arate că el POATE respecta o valoare naţională!

###

Dacă aleşii zilei de ieri sau de azi s-ar fi implicat în  problema patrimoniului Brătienilor, aşa cum se implică în promovarea folclorului argeşean, astăzi Argeşul ar fi fost departe de lâncezeala, populismul şi poleiala de acum. Poate mâine vorbeam despre consolidarea unor imobile fascinante, care tronează pe străzi şi în localităţi multe şi bine ştiute în judeţ. Poate poimâne ne plimbam copiii prin vreun centru vechi de oraş, pentru ca apoi să bem un suc la vreo terasă cu nume de pictor, sculptor, de politician, de rege, de poet sau scriitor argeşean. Să ne facem un selfie pe acolo, să ne punem pe facebook, cu locaţia Argeş, Piteşti. Nu Sibiu, nu Braşov, nu Iaşi, nu alte oraşe ale UE.

 

Graţiela Bâzoi

Hits: 2078
Comments (0)Add Comment

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com