Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Vineri, 24 Mai 2019

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
„Dan Manu a menținut în funcție un primar, care se afla în imposibilitatea exercitării mandatului!”
Articole - Investigatii politice
Duminică, 04 Septembrie 2016 11:17

Interviu cu reprezentantul Comisiei de Abuzuri din cadrul Primăriei Berevoești, Gheorghe Pascu, pe tema controversatului certificat medico-legal al lui Gigi Fănel Proca

 

# Gheorghe Pascu vorbește despre culisele ambițiilor lui Gigi Fănel Proca de a rămâne, cu tot dinadinsul, într-o funcție pe care nu o mai putea duce, din cauza accidentului vascular cerebral pe care îl suferise

# Gheorghe Pascu: „Primarul Proca era o persoană cu pareză pe partea dreaptă, care vorbea greu și nici nu  mai putea semna” # „Când am văzut că certificatul medical, care l-a ajutat să rămână în funcție, poartă de fapt semnătura domnului Dan Manu, ne-am întrebat ce face cu el,  că doar nu l-am bătut, nu a fost abuzat, nu fusese lovit!”

Publicația Gherila continuă seria dezvălurilor privind modul în care fostul primar al comunei Berevoiești, Gigi Fănel Proca, a primit și folosit un certificat medico-legal, care certifica faptul că este apt de muncă și avea să-i asigure ultimul mandat de edil, respectiv perioada 2009 – 2012.

# Un episod redeschis după șapte ani de la consumarea lui

În urmă cu trei săptămâni, publicația noastră vă dezvăluia că fostul primar Proca este posibil să-i datoreze doctorului Dan Manu, actual președinte al CJ, fost șef al Serviciului de Medicină Legală (SML), ultimul mandat de primar, prin faptul că, sub semnătura de șef al SML Argeș, i-a eliberat un act medico-legal, care nu avea nicio legătură cu posibilitatea exercitării muncii de primar, așa cum prevăd procedurile medicinii de profil, dar care îl declara totuși apt pentru a-și duce la capăt mandatul. Suspiciunile asupra acestui document medical au planat și planează din anul 2009 încoace, mai precis de când fostul Consiliu Local al localității, dar și alți reprezentanți ai acestei comunități au sesizat situația medicală instituțiilor de stat, printre care și Prefecturii. Acestea au apărut în ziarul nostru, în contextul scandalului de la Berevoiești. Oficialii de la Berevoiești au considerat că fostul primar Proca s-ar fi folosit, într-un mod injust, de certificatul medico-legal în cauză. Diferența dintre un certificat medical care să ateste capacitățile în muncă și un certificat medico-legal este, după cum bine știm, că cel de-al doilea are legătură, în majoritatea cazurilor, cu vătămarea corporală, conducând la expertize complexe cu trimitere sau nu la dosare penale. Singurii care pot îndepărta  orice bănuială de nelegalitate asupra acestui certificat medico-legal este ori doctorul Dan Manu ori experți ai SML, ori fostul primar Gigi Fănel Proca. Dan Manu s-a rezumat însă prin a spune că certificatul cu pricina este confidențial, deși dosarul medical al lui Gigi Fănel Proca a fost întocmit pentru o funcție publică, are deci adresabilitate publică. În același timp, prefectul Soare spune că certificatul ar fi fost distrus, potrivit legii arhivării de documente, după o perioadă de cinci ani. Gheorghe Pascu, reprezentant al Comisiei de Abuzuri a comunei Berevoiești (Comisia Mixtă de Analiză și Verificare a circuitului terenurilor agricole din domeniul public și privat al comunei Berevoiești, al aplicării legii Fondului Funciar și al altor activități din cadrul primăriei) a fost de acord, prin poziția avizată pe care o deține, să intre în detaliile acestui episod, redeschis după șapte ani de la consumarea lui.

 

# Domnule Gheorghe Pascu, am aflat că știți, aproape mai bine ca oricine din oficialii localității Berevoiești, situația multor fapte reprobabile, care îi sunt reproșate fostei conduceri din Primărie. Cum au stat de fapt treburile cu certificatul medico-legal al fostului primar Gigi Fănel Proca?

-          După accidentul vascular cerebral pe care îl suferise, domnul Fănel Gigi Proca nu mai avea cum să își exercite mandatul în condițiile cerute de lege. Ne așteptatm să nu cumva să fie și mai rău, unii credeau că, Doamne ferește, o să moară.

# Arăta chiar așa de rău, era foarte grav?

-          Arăta ca o persoană cu pareză pe partea dreaptă, nu vorbea nici bine și nu se putea prezenta efectiv la primărie, la muncă. Nici nu putea semna, din cauza afecțiunilor. Venea la Primărie la orele 14. Am luat act de această situație, așa cum era firesc. Consiliul Local a supravegheat toată această situație din luna februarie până în luna iunie a anului 2009. Este greu de exprimat în cuvinte situația de atunci. Consiliul Local și-a dat seama că se întrunesc toate condițiile pentru a cere Prefecturii să constate imposibilitatea primarului de a-și exercita mandatul. Primarul Gigi Fănel Proca nu mai convoca Consiliul Local nici în ședință ordinară și nici extraordinară. Pentru buna funcționare a proiectelor și a tot ce ține de activitatea primăriei, Consiliul Local Berevoiești a fost nevoit să se autoconvoace. Viceprimarul Ion Lăcău nu avea experiența necesară, care chiar se impunea atunci. S-a întâmplat însă ceva uluitor. Primarul, la cât era de bolnav, a atacat în contencios aproape toate hotărârile convocate de CL.

# Pe motivul că?

-          Pentru simplul motiv că nu trebuia să producă efecte. Au început conflictele, litigiile, întreaga activitate a primăriei se afla în blocaj. Primarul Gigi Fănel Proca avea ieșiri necontrolate. Atunci, ne-am întrebat cu toții dacă mai este sănătos la cap, dincolo de faptul că în mod fizic se afla în imposibilitatea continuării mandatului de primar. Era o debandadă totală.

# De ce ținea atât de tare de funcție, dată fiind starea lui foarte gravă, după cum spuneți ?

-          Toată lumea știe de ce, dar este greu de recunoscut.  Poblema este că atât de tare s-a enervat în fața consilierilor, încât Proca a început să strângă semnături pentru dizolvarea Consiliului Local. Consiliul tocmai ce înștiințase Consiliul Județean, pe domnul Constantin Nicolescu, că există mari probleme la mai multe contracte care se aflau în derulare cu Primăria Berevoiești. Facturile emise pentru multe lucrări erau umflate, cu valori care nu aveau nicio legătură cu realitatea, iar recepțiile erau făcute ca din birou. Exista la acea dată un contract cu o firmă foarte puternică, pentru lucrări în valoare de circa 26 de miliarde. Lucrările au fost însă făcute după ureche, în acest sens existând chiar și un dosar penal. Consiliul Local nu mai era dispus să plătească lucrări neexecutate. Așa cum avea să constate și Curtea de Conturi la un moment dat. Ne-am dat seama de lucrurile care îl leagă foarte tare pe primarul Fănel Proca de primărie. Deși era primar PNL, era foarte susținut atât de prefectul de atunci, Marcel Proca, cât și de Constantin Nicolescu. Știam cu toții de lucrările pe care le făceau firmele de casă ale domnului Nicolescu, dar și de faptul că trebuie ca acestea să-și încaseze banii.

# Despre ce firmă este vorba?

-          Cea a ginerelui domnului Nicolescu.

 # Și a dizolvat sau nu Consiliul Local?

 -          A mers la cetățeni să strângă semnături pentru asta, dar Consiliul Local a primit semnale că CNP-urile de pe listele primarului nu sunt în regulă. Am semnalat instituțiile și pe domnul prefect Proca. Prefectul a cerut verificări de la Evidența Populației și a primit răspunsul că există, într-adevăr,  CNP-uri care nu au corespuns. Dar, nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Mai mult, prefectul a emis ordinul pentru organizarea de referendum.

 # Spuneți că, în ciuda suspiciunilor de posibilă falsificare a CNP-uri, s-a dat ordin de referendum?

 -          Exact așa. Polițiștii începuseră să ia declarații de la cetățeni, privind constatările Serviciului de Evidență a Populației, dar nu au avut niciun efect. În situația asta, consilierii locali au mers din poartă în poartă cu un fluturaș pe care erau trecute zece motive să nu se prezinte la referendumul pentru dizolvarea Consiliului.  „Berevoieșteni, treziți-vă!”- așa scria pe fluturaș.  Presiunile erau foarte mari. Fănel Proca trebuia să rămână obligatoriu primar, deși de-abia mai putea merge și cu greu vorbea. Am cerut atunci sprijinul Jandarmeriei, care să împiedice turismul electoral și au oprit mașinile cu oamenii care erau aduși special pentru votul privind dizolvarea Consiliului. Nu au reușit să aducă suficienți oameni, iar Consiliul Local a rămas în picioare.

# Ce s-a întâmplat apoi? S-au mai liniștit apele? A început să funcționeze Primăria?

 -          În niciun caz. A fost mult mai rău. În luna noiembrie a anului 2009, Consiliul Local a pus pe ordinea de zi solicitarea prin care să cerem Prefecturii constatarea imposibilității domnului primar Proca de a-și exercita mandatul. Venise domnul Gheorghe Davidescu la Prefectură.

 # Și ce a constatat Prefectura?

-          Nu a constatat nimic. În schimb, primarul Proca, văzând că lucrurile pot lua o altă turnură, a considerat că este necesar să contracareze el. A cerut el un document de la Serviciul de Medicină Legală, pe care ni l-a prezentat în Consiliul Local și la Prefectură. Ni s-a spus că certificatul atestă că este apt de muncă. Apoi, noi am constatat cu stupoare că actul poartă semnătura domnului Dan Manu. Ne-am întrebat ce face cu un astfel de document, că doar nu l-am bătut, nu a fost abuzat, nu fusese lovit. Ne-am pus odată întrebarea dacă mai este sănătos din punct de vedere mintal, pentru că își pierdea controlul, după cum vă spuneam.  Dar, din poziția legală, Consiliul Local a cerut cu totul altceva: să constate dacă domnul Proca este sau nu apt de muncă. Iar în acest sens, există cu totul alte instituții care să certifice sau nu astfel de situații, respectiv cele din domeniul muncii.

# Considerați că acest certificat medico-legal este posibil să fi fost emis sau folosit cu încălcarea legii?

-          Acest lucru va fi hotărât doar de instituțiile abilitate. Eu și membri de atunci ai Consiliului Local, dar și din cadrul Comisiei pe care am reprezentat-o până în anul 2012, consider că nu avea ce să caute un astfel de act medical în această poveste. Dacă domnul Dan Manu a acceptat să își pună semnătura pe un astfel de document, trebuie să răspundă pentru această alegere și să-și asume. Dan Manu a menținut în funcție un primar, care se afla în imposibilitatea exercitării mandatului său, din cauză că a suferit un accident vascular celebral, nu un abuz sau o lovire. Nu înțelegeți că nu putea veni la primărie, decât în cazuri care îl interesau și că era pontat, dar primăria nu avea practic primar ?!?

#  Credeți că o altă instituție și anume cea de medicină a muncii, ar fi eliberat un aviz favorabil, care să confirme că este apt pentru muncă?

 -          Nu cred că ar fi fost posibil, din cauza situației vizibil grave în care se afla. Dar și dacă ar fi emis un astfel de aviz favorabil, ar fi trebuit să fie și motivat.

 # Pe certificatul medico-legal nu existau motivațiile aferente, din câte vă amintiți?

 -          Nu îmi amintesc de așa ceva. Scria ceva de genul: la data efectuării expertizei, Gigi Fănel Proca este în măsură să-și exercite mandatul sau este apt, nu rețin formularea concretă, dar este cea foarte apropiată.

 # Dar cum și-a exercitat mandatul domnul Proca, dacă tot a rămas în funcție până în anul 2012?

 -          Foarte greu și cu probleme majore, penale. Din 2009, după ce a primit acest certificat și până în 2012, primarul a atacat în instanță aproape toate actele Consiliului Local. Acest mandat a generat peste 40 de procese în instanță și peste 30 de dosare penale. Acest mandat a generat o problemă majoră la nivelul Finanțelor Publice, după ce în 2009, deși primăria avea datorii de circa 40 de miliarde de lei, primarul a raportat la Fisc doar 2,6 miliarde. Finanțele au constatat aceste probleme și a sesizat Parchetul în anul 2010. Tot în acea perioadă, primarul Proca a semnat un contract de circa 11 miliarde de lei cu o firmă din Târgoviște, pentru proiectul cu iluminatul public. În condițiile în care orice primar nu plătește mai mult de două miliarde pentru o astfel de utilitate. Încă de atunci, există dosar la DNA pe această temă.

 # Dar poziția domnului Nicolescu în această situație care a fost?

 -          Domnul Nicolescu i-a alocat primarului Proca, spre final de mandat, nu mai puțin de 15 miliarde din buget, pentru a-și plăti datoriile, asta în timp ce existau dosare penale analizate de Fisc pe această temă. Au înnebunit atunci toți primarii, care aveau nevoie de bani la modul real și nu înțelegeau cum un primar UNPR ca Fănel Proca este susținut atât de puternic de PSD.

 

 

Hits: 1969
Comments (0)Add Comment

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com