Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Vineri, 24 Mai 2019

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Facultatea de Jurnalism din Piteşti, rampă de lansare pentru... ospătari!
Articole - Reportaj
Luni, 04 Aprilie 2011 00:00

2-jurnalism.jpgMulţi ştiu că la Universitatea din Piteşti se predă şi jurnalismul. Puţini au habar însă câţi studenţi ajung să lucreze în mass-media. Procentul e sub 20%. Iată şi o posibilă explicaţie: studenţii nu ştiu cine sunt şi, eventual, cât de ziarişti au fost la viaţa lor dascălii care predau “a patra putere în stat”. Mai pe româneşte, la Facultatea de Jurnalism profesorii sunt aşi în teorie. Îi omoară practica...
Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Piteşti este de fapt o catedră a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane. Iar denumirea este “la pachet” cu filosofia, numele corect fiind Catedra de Jurnalism şi Filosofie. În toată facultatea de ştiinţe umane sunt mulţi studenţi, peste 1.500. La jurnalism, numărul lor de-abia depăşeşte 100. Delia Duminică este profesor de jurnalism în Târgul din Vale. Este născută în Slatina, a terminat facultatea de profil în Bucureşti şi acum predă în Piteşti. În trecut a fost consilierul politic al fostului lider PNL Argeş, Adrian Miuţescu. “La jurnalism sunt puţin peste 100 de studenţi în toţi cei trei ani de studiu, dar numărul lor a scăzut în continuu în ultimii ani. Totuşi, s-a întâmplat un fenomen interesant: deşi sunt mai puţini studenţi, liceele de la care provin sunt cu renume. Avem, de exemplu, studenţi care provin de la licee precum “I.C.Brătianu”, “Zinca Golescu” sau “Alexandru Odobescu”. Acest lucru se întâmplă din cauza crizei, absolvenţii preferă să rămână în Piteşti, în loc să plece la Bucureşti.”

„Nu am aspect de prezentatoare”

Profesoara în vârstă de 28 de ani a absolvit în anul 2005 Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea din Bucureşti. A preferat să predea în Piteşti şi nu să profeseze în domeniu, “din lipsă de timp”, după cum afirmă. În presă a fost colaborator al unui cotidian local şi…cam asta este experienţa sa în mass-media! “Am renunţat din cauza programului, nu puteam să mă adaptez. În presă trebuie să fii disponibil zi şi noapte, în fiecare zi, de luni până duminică. Mi-ar fi plăcut să lucrez în radio, dar nu există jurnalism radio în Piteşti. Sunt doar câteva staţii locale ale posturilor de la Bucureşti, care pun muzică. Atât. Nici în televiziune nu aş fi putut lucra, pentru că televiziunile locale lasă de dorit şi nu îmi place ritmul alert în care se lucrează în redacţiile TV, acelaşi program încărcat ca în presa scrisă. În plus, nu mai sunt la 20 de ani şi nici aspect de prezentatoare nu am.”, se caracterizează profesoara.

„Nu ni s-a impus experienţa în presă”

Printre materiile pe care le predă Delia Duminică se numără Radio, Internet, Jurnalismul de Investigaţie, practica în Tehnicile de Redactare în presa scrisă, dar “mai puţin TV”. Activitatea ştiinţifică se rezumă la două cărţi pe care le-a scris împreună cu colega ei, Georgiana Popescu. Când predă, îşi organizează singură materialele. “Fiecare profesor are libertatea de a-şi alege singur bibliografia. Suntem autodidacţi, învăţăm singuri. Nu ni s-a impus, la angajare, să avem experienţă în presă. Nu ne dau afară dacă nu avem, dar nici nu ne ridică în slăvi dacă am lucrat în mass-media înainte sau dacă lucrăm în paralel cu activitatea didactică. Un profesor are nevoie de cercetare continuă în domeniul respectiv, trebuie să fii la curent cu tot ce se întâmplă.” Delia Duminică face o comparaţie şi cu situaţia de la FJSC, facultatea de profil a Universităţii din Bucureşti. “Crezi că în FJSC profesorii au aşa de multă practică? Unde au lucrat sau mai lucrează Horia Moraru, Irene Buhăniţă? Lumea nu e interesată de pregătirea pe care o avem în domeniu, la fel cum nici studenţii nu pun preţ pe asta. Dacă un profesor nu lucrează în domeniul pe care îl predă, nu înseamnă că nu se pricepe.”

„Am avut studenţi care au ajuns să care saci în spate la PIC”

Studenţii piteşteni se duc la practică în tot timpul anului, spune profesoara. Dar nu la radio. “La radio nu am unde să îi trimit. Pe plan local nu există radio cu ştiri din Argeş, cu informaţii pentru cetăţeni. Nu îţi trebuie pregătire ca să pui muzică la radio. Studenţii îşi doresc jurnalism sportiv - băieţii- şi televiziune- fetele.” Am adus în discuţie şi afirmaţia făcută de către decanul FJSC, Mihai Coman, la începutul fiecarui an universitar. Acesta spune că 90% dintre absolvenţii de jurnalism din Bucureşti îşi găsesc loc de muncă în primul an. “Coman face o greşeală că scoate atâţia studenţi (peste 300 au absolvit în 2010). Adevărul este că în Bucureşti îţi găseşti mai uşor loc de muncă în domeniu. În Piteşti am avut studenţi foarte buni care scriau foarte bine şi care au ajuns să care saci în spate la PIC. Trebuie să aibă talent, tragere de inimă să facă jurnalism, să se bată pentru asta dar şi să aibă puţin noroc. Unii dintre ei pleacă la Bucureşti pentru a urma studii de master, în timp ce în Piteşti urmează să înceapă anul acesta primul program de master.”

Procent de reuşită: maxim 20%

Universitatea din Piteşti scoate în fiecare an aproximativ 30 de absolvenţi de jurnalism. Dintre aceştia, “cel mult 6 îşi găsesc de lucru în presă în primul an de la absolvire, îi poţi număra pe degete”. Promoţia care va termina anul acesta are 26 de studenţi. La început, în primul an, sunt cu câteva zeci mai mulţi, dar renunţă pe parcurs. “Băieţii renunţă mai repede decât fetele”, spune Delia Duminică.
Nici ceilalţi profesori ai catedrei de jurnalism nu se pot lăuda cu o activitate ştiinţifică marcantă sau cu experienţă îndelungată în presă. Georgiana Popescu a lucrat o perioadă în presa scrisă locală, Florin Stoica este redactor-şef la Argeş TV, Remus Cârstea este colaborator la e-pitesti.ro, în timp ce vâlceanul Silviu Popescu a avut un ziar în Râmnicu Vâlcea. Mai experimentaţi sunt Sergiu Nicolaescu şi Octavian Gruioniu, care este şi şeful catedrei de Jurnalism şi Filosofie. Numai că Gruioniu nu are nicio legătură cu jurnalismul, el fiind profesor de filosofie. “Am avut şi profesori colaboratori de la FJSC, au venit Mihai Coman, Cristina Coman, Marian Petcu, Horia Moraru…”, conchide tânăra profesoară de jurnalism.

„Voi lucra ca ospătar”

Marius Asavei are 24 de ani şi este unul dintre studenţii care au absolvit cursurile Universităţii din Piteşti şi care a ales să-şi caute de lucru în Bucureşti. Nu a reuşit deocamdată, dar, în paralel, urmează un master în cadrul Universităţii Hyperion.
“Am lucrat doi ani ca fotoreporter la un cotidian local, în timpul facultăţii. După ce am absolvit, m-am hotărât să îmi încerc norocul la Bucureşti. Am fost la mai multe interviuri, dar degeaba. Într-un loc chiar mi-au zis că am mai multă experienţă decât trebuie şi că nu mă pot angaja pentru că atunci când voi găsi ceva mai bun voi pleca, iar ei au nevoie de oameni pe care se pot baza! După mai bine de jumătate de an de căutări, fără rezultat, am decis să facă un compromis. Am găsit un post muncă la un restaurant din parcul Herăstrău. Din aprilie o să încep munca de ospătar. Dar, în paralel, o să continui cu masterul. În decembrie am avut un interviu cu Radu Moraru, când şi-a lansat noua televiziune. A fost mulţumit de mine, mi-a spus că mă vor suna sigur, dar nu s-a întâmplat nimic. Diferenţa dintre Bucureşti şi Piteşti o reprezintă în primul rând salariile. În Piteşti se câştigă foarte puţin în mass-media.”

“Până acum am lucrat ca ospătăriţă şi promoter”

Mihaela Radu are tot 24 de ani şi este şi ea absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, secţia Jurnalism, la Universitatea din Piteşti. „ Nu am lucrat până acum în presă. Am avut o şansă de a lucra la ziarul „Argeşul”, unde am făcut practică, dar la momentul acela nu intenţionam să fac presă scrisă. Mi-ar fi plăcut să fac televiziune sau radio. Până acum am lucrat ca ospătăriţă şi ca promoter, domenii care nu au legătură cu jurnalismul. M-am hotărât să îmi continui studiile, aşa că m-am înscris la un master în Resurse Umane, la ASE, în Piteşti. Iar în ceea ce priveşte facultatea pe care am făcut-o, eu consider că teoria nu mi-ar folosi la multe şi că până nu practici această meserie, nu ai cum să spui că eşti jurnalist.”
Florin Necula

Hits: 4870
Comments (2)Add Comment
Studenti si profesori nepregatiti. UNII...
written by suchi , noiembrie 15, 2011
Studentul Vasilescu, tu ce note ai? Pe la scoala dai? Sau le ai doar cu datul din gura, iar in rest...pauza. La cata gramatica stii nu ma mir ca n-ai sanse in jurnalism. Si cu pretentiile, las-o mai usor. De unde stii tu ca profesorii si rectorul sunt corupti?! Ai dat tu spaga sau ai visat urat?
profesori corupti
written by vasilescu , octombrie 03, 2011
Universitatea din Pitesti este o universitate de cea mai slaba calitate. Profesorii sunt slabi, organizarea este slaba, iar in randul celorlalti angajati exista o nesimtire imensa fata de studenti (nu numai fata de cei slabi). Doamna din imagine nu face exceptie de la regula. Cel mai mult m-am enervat cand mi s-a spus ca un oarecare Duminica Petre (nu cred sa fie coincidenta de nume!!!) a terminat anul intai cu media 9,31!!! fara sa fie macar cunoscut de catre colegii sai. Nu mai spun de rectorul Barbu, care vinde examene. Toti sunt corupti si insetati de bani, fara nici-un interes in a preda materia asa cum trebuie. Asadar Universitatea din Pitesti nu este o alegere in cazul in care vreti sa va construiti o cariera. Si eu sunt la UPit si tind sa cred ca nu voi avea mari sanse la o cariera in jurnalism.

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com