Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Vineri, 24 Mai 2019

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Aventurile Gherilei Urbane în Munţii Făgăraşului
Articole - Reportaj
Luni, 25 Iulie 2011 21:10

10-03.jpg# Cum se face turism pe drumuri naţionale? Omorându-ţi maşina prin hârtoape. În urmă cu o săptămână, redacţia Gherilei Urbane a petrecut un weekend în Munţii Făgăraş, fiind găzduită de Serviciul Salvamont al Consiliului Judeţean Argeş, la Baza de Salvare Montană Cota 2000.
Drumul pe Transfăgărăşan se anunţa de la început a fi plin de senzaţii tari şi de gropi adânci, pe care orice şofer avea sentimentul zdruncinător că se angajează într-o aventură demnă de sporturile extreme. (Mulţumim pe această cale celor care se ocupă de întreţinerea DN 73!) Singura porţiune care mai amintea de civilizaţie era aceea pe care s-au realizat filmările prilejuite de bolizii celor din echipa britanică a Top Gear, respectiv de scenele turnate de echipa actorului american, Nicolas Cage, care alesese Transfăgărăşanul pentru câteva scene încărcate de adrenalină. Este vorba despre porţiunea cuprinsă  între Cabana Capra şi până aproape de Piscul Negru, adică ceva mai mult de 15 km, dincolo de care drumul pare să fie o întoarcere în timpurile în care acesta era călcat de copitele cailor oştirilor medievale.  Nu altfel arăta nici zona Lacului Vidraru, chiar dacă traficul într-un weekend depăşeşte lejer un flux de trei mii de autoturisme, pline de şoferi şi pasageri dornici să respire o gură de aer curat.

Pădurea şi gaterul. O poveste cu milioane de euro ascunşi în desişurile conturilor bancare

Biruind, ca nişte adevăraţi luptători de gherilă, hârtoapele DN 73-ului, ajungem la un moment dat în comuna Ciofrângeni. Urcând pe Transfăgărăşan, poposim în Valea lui Stan, unde pe parcursul celor zece minute de respiro, patru camioane grele încărcate cu buşteni luau drumul afacerilor cu material lemnos, lăsând pădurea într-o stare din ce în ce mai deplorabilă. Despre controlul inexistent cu care se fac defrişări în zona Transfăgărăşanului s-au scris sute şi sute de pagini, atât în presa naţională, cât şi în cea locală. Rezultatul curgerii acestor cascade de cerneală este fix acela pe care îl produce lătratul unei haite de câini atunci când trece agale un urs.
În cele din urmă, avansând pe un drum mai decent de la Cabana Piscul Negru spre Bâlea, ajungem spre orele serii la Baza de Salvare de la Cota 2000. Răcoarea vântului care adia şi jocul spectaculos al razelor soarelui care apunea dincolo de creasta munţilor, făcuseră să dispară ca prin minune întreaga oboseală a drumului de aproximativ trei ore de Off Road câte trecuseră de la plecarea noastră din Piteşti.

Gherila urbană pe drumurile gherilei fostei rezistenţe anticomuniste

10-02.jpgPrima noapte a fost petrecută pe teresa cabanei, în aerul curat oferit de Geea la cei 2000 de metri altitudine.  Dimineaţa zilei următoare avea să fie începutul aventurii noastre montane.  Sâmbătă dimineaţa am pornit, mai mult sau mai puţin echipaţi adecvat, pe drumul spre Refugiul montan aflat sub Fereastra Zmeilor. Un drum pentru neiniţiaţi de aproximativ două ore, fără mari dificultăţi tehnice, care oferă o perspectivă de neuitat asupra cheilor făgăreşene, nepângărite de viciile civilizaţiei. Trebuie spus că refugiul de la Fereastra Zmeilor nu este singurul refugiu pe care Consiliul Judeţean Argeş l-a realizat în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării şi Turismului. În afara acestuia (aflat la o altitudine de 2170 m), mai există încă trei asemenea refugii: cel de la Scara (2150 m), de la Podul Giurgiului (2200 m) şi de la Fereastra Mică-Cheia Bândei (2150 m).  Întoarcerea la civilizaţie nu reuşise câtuşi de puţin să ne desprindă din mirajul tabloului desprins parcă din primele clipe ale Creaţiei. Şi, la fel cum spune Cartea Genezei, a fost seară şi a fost dimineaţă. Ziua întâi.

Pe urmele lui Badea Cârţan

A doua zi, la orele nouă ale dimineţii, am pornit spre Lacul Capra, aflat la o altitudine de 2260 de metri.  Într-o altă formulă decât cea din ziua precedentă, mult mai restrânsă, semn că ceilalţi se resimţeau de efortul depus cu o zi în urmă sau pur şi simplu preferau să se relaxeze.  Însoţiţi de Andreea şi Ion Sănduloiu, am purces pe poteca de vară, şerpuind de-a lungul crestei, până când şoseaua principală ajunsese să se piardă în micimea lumii.  Negura munţilor ne învăluia ca o taină discretă, dar cu atât mai irezistibilă. Promisiunea priveliştii care avea să ni se ofere depăşea infinit orice aşteptare. Unicatul florilor care se descopereau dintre crăpăturile stâncilor contribuiau definitiv la starea noastră de deplină încântare. Singuri în atemporalitatea muntelui! Abandonaţi cu totul perdelei de nori, ne simţeam ca şi cum lumea abia fusese creată.  Apa rece a lacului glacial, imensitatea crestelor şi hăul care se căsca sub noi ne făceau să descoperim cât de neînsemnaţi suntem în Regatul Naturii. Acolo, sus, egoul este pulverizat şi pierdut spre Marea şi adevărata regăsire de sine.  O parte a echipei a făcut coborârea pe la Lacul Bâlea, noi, ceilalţi optând pentru acelaşi traseu pe care făcusem urcarea. Cu ajutorul celor doi însoţitori ai mei, am ajuns cu bine în lumea iluzorie a civilizaţiei.

Omul nu stăpâneşte Natura, ci este doar o particulă a acesteia

10-01.jpgÎncepuse o ploaie mocănească, în depărtare se zărea Baza de Salvare Montană Cota 2000 care ne aştepta cu blândeţea sufletelor care sălăşuiau acolo, cu desfătarea ospăţului aşternut pe grătar şi cu vinul rece care aveau să ne mângâie simţurile.
La orele după-amiezii, am părăsit muntele, despre care ştiam că ne va aştepta să ne întoarcem, asemenea unor trepte, nu întotdeauna uşor accesibile, spre Paradisul Terestru. Purtam cu noi o taină, de acum imposibil de uitat: Natura îşi cere respectul cuvenit, pentru că în infinitatea acesteia noi suntem, de fapt, doar nişte particule în mulţimea de mii de miliarde de alte particule care alcătuiesc Marele Tot.

Remus Ştefan

Hits: 1838
Comments (0)Add Comment

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com