Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Vineri, 24 Mai 2019

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Confesiunea unui polițist undercover. Emanuel Voicu a lucrat sub acoperire, îmbrăcat în sutană şi cu biblia în mână
Articole - Reportaj
Luni, 05 Septembrie 2011 08:51

7-01.jpgCalitatea de polițist. Cel mai ironizat și hulit personaj din structura actuală a societății. De la infractori de drept comun până la  ministru și președinte, majoritatea îl discreditează și înjosesc. Nu vă gândiți la tipul de ,,Garcea” promovat și menținut în sistem de rudele bine puse în structura ministerului ori pe culoarea politică...care iese la pensie doar cu amintirea unor amenzi contravenționale și doar atât. Acest material este unul dintre puținele în care imaginea unui polițist se reflectă dintr-o realitate din care fac parte misiuni dure, salarii mizere, sentimente și mai presus de toate satisfacția profesională. Cu bune și rele, nimeni nu poate pătrunde în sufletul omului polițist, ce desfășoară activități sub acoperire ori lucrează în zona de foc a…operativului.  

Vagabondul educat și sfânt – ofițer de elită al Poliției Române

O viață dură, în care nu există familie, noapte, zi, prieteni, chiolhanuri ori momente de relaxare. Totul este o luptă cu eu-l interior şi lumea reală în care trăiește și muncește. Totul sub lupa atentă a zeiței dreptății. Lume în care nu se glumește. Se schilodește ori se moare. Un polițist care luptă împotriva grupărilor de crimă organizată trebuie să fie un ,,vagabond”, un „păcătos”, dar şi un „educat”, şi, deşi sună ilar, chiar un ,,sfânt”. Rolurile, stilul unic și maniera abordării misiunilor îi permit unui poliţist să intre în locurile unde se comit păcatele lumii și se hotărăsc ori se distrug destine. În interiorul grupărilor de crimă organizată nu se poate greși. Se poate pierde viața, cariera ori cineva drag. Totul pentru o singură cauză- aplicarea legii. Ce-i drept, sună poate fals, poate incredibil şi cam mult pentru mulți dintre cei care au depus un jurământ de credință la intrarea într-un sistem în care nici ei nu știu precis ce mai caută... Comisarul șef Voicu Emanuel se pare că întrunește toate elementele unui polițist anti-drog de excepție. Rezultatele profesionale sunt cartea lui de vizită. Chiar dacă uneori diverși interlopi ori aşa-numiţii găinari lansează zvonuri și povești denigratoare încercând să-i păteze imaginea, realitatea pare să fie alta. Întrebat despre imaginea pe care o lasă publicului, referitor la activitatea sa mai puțin ortodoxă în relațiile cu certaţii cu legea din zonele rău famate, care-l acuză de acte de violenţă sau alte cele ori despre aventurile amoroase, despre care s-au zvonit şi se zvonesc multe, comisarul Voicu Emanuel încearcă să nu dezvolte subiectele. Pe motiv că persoana sa nu prezintă interes și ,,...dacă tot ce se spune despre mine ar fi fost adevărat, superiorii mei ar fi putut lua măsuri dure. Nimic din ceea ce se vehiculează nu este real.” De fapt, cine poate vorbi frumos despre un polițist a cărui activitate înseamnă depistare și destructurare a unor grupări de crimă organizată?  

Începutul...

După cum pomeneam, ofițerul anti-drog Voicu Emanuel este destul de reținut la vorbe. Nu prea-i place să vorbească despre activitatea profesională. Şi totuşi, după mai multe insistenţe, acesta ne-a acordat un scurt interviu, în exclusivitate, dacă punem la socoteală dezvăluirile picante pe care ni le-a făcut.
,,La terminarea studiilor, am fost repartizat la IPJ Covasna. Aici am lucrat în serviciul judiciar, actualul serviciu de investigații criminale. La puțin timp, am venit la Pitești unde am fost ofițer operativ la Poliția Municipiului tot la judiciar. Din 1993, am ajuns la Inspectoratul de Poliție Argeș în echipa proaspăt înființată a Biroului de Combatere a Criminalității Organizate. Un șef și patru ofițeri. Cam așa au fost începuturile activității mele de ofițer antidrog...,,

Și popă și hoţ

Așa începe una dintre zecile de povești adevărate ale unui ofițer de poliție anti-drog, Voicu Emanuel, şeful Compartimentului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate – Pitești. Acesta ne povesteşte că una dintre misiunile păcătoase la care a participat a fost supravegherea unui ,,vânat” internațional, ce făcea parte din structurile mafiei drogurilor. Unul dintre cei care vindea moartea albă pe întreg mapamondul a fost lucrat de polițistul sub acoperirea sfântă a sutanei preoțești: ,,Am stat ore în șir într-un loc la filaj. Am fost îmbrăcat în sutană neagră și aveam o biblie în mână, timp în care am supravegheat o locație unde trebuia să vină individul. În cele din urmă a venit și împreună cu echipa l-am arestat. Da. Este unul din zecile de cazuri...,, Haios sau nu, sub paravanul unor straie sfinte ofițerul Voicu a reușit să-şi ducă la îndeplinire misiunea. Dar nu a fostpentru prima oară când s-a îmbrăcat în diferite straie pentru îndeplinirea misiunii.

Traficant de droguri în Italia și în țară

Activitatea transfrontalieră a  crimei organizate și-a pus amprenta și asupra activității polițiștilor argeșeni care au trecut granițele cu misiuni parcă desprinse din filmele cu Al Pacino. Unul dintre cei care au mai lăsat o amprentă a profesionalismului polițiștilor români și a activității sub acoperire a fost și comisarul șef Voicu. În cursul anului 2006, acesta a fost ofițer de legătură în Italia unde a desfășurat activități de investigare sub acoperire în domeniul traficului de droguri. De la vânzător de droguri la cumpărător,  comisarul a demonstrat inclusiv italienilor că poliția din România se ridică la standarde net superioare. Cât a lucrat sub acoperire în peninsulă, Emanuel Voicu a reușit să destabilizeze și să anihileze împreună cu echipa din care a făcut parte câteva rețele importante de traficanți. Voicu nu are un top al misiunilor. Nu face deosebire între o misiune ușoară și una complexă. Toate-i sunt egale. „Eu nu fac deosebire. Toate misiunile trebuie duse la final cu succes. Poate că sunt un perfecţionist.”

,,Voicule, hotărăște-te! Italia ori România!”

Acestea au fost vorbele dojenitoare ale unui șef de-al comisarului în perioada în care a lucrat în Italia. Motivul a fost unul singur. Nevoia unui profesionist. În perioada respectivei detaşări, acesta a fost delegat la ,,Polizia di Stato", iar cineva din țară, respectiv șeful, trebuia să-i țină locul, pentru că activitățile nu puteau fi neglijate. ,,Am luat hotărârea rapid și m-am întors în România. Chiar mi-a zis seful, „Voicule hotărăște-te ori-ori”... Mai bine acasă, i-am răspuns.,,

Școlit la DEA și instruit de Special Force

Pregătirea unui polițist nu trebuie să fie statică. Pentru că performanțele unei munci de investigații, trecând peste adrenalina nativă, constă într-o pregătire asiduuă. Astfel, comisarul Voicu a beneficiat de o serie de pregătiri pe linie anti-drog printre care și de cursurile Agenției Federale Drug Enforcement Administration (DEA).  Aceasta este o structură din cadrul Departamentului Justiției SUA  care se ocupă de combaterea și investigarea contrabandei de droguri pe teritoriul SUA, dar și în afara graniţelor. Nu poate fi trecută cu vederea nici colaborarea ofițerului cu serviciile renumitului Scotland Yard, Poliția Metropolitană engleză unde a lucrat sub acoperire în diferite cazuri privind traficul de droguri. Lista perfecționărilor poate continua cu pregătirea comisarului Voicu Emanuel împreună cu forțele speciale americane care luptă în Afganistan pentru depistarea, capturarea și distrugerea culturilor de plante halucinogene ori a laboratoarelor clandestine. Recent, Voicu a obținut brevetul de scafandru militar pregătit pentru operațiuni speciale. Palmaresul profesional poate continua cu misiuni sub acoperire în diferite ipostaze, sub diferite identități. Traficant de droguri ori cumpărător. Turc, italian ori englez și chiar român sadea în funcție de misiune. Cunoscător al câtorva limbi străine, Voicu poate avea alură de „capo di tuti capii” și vocabular pe măsură, pentru că are un talent unic de a se infiltra și adapta în orice mediu.

Un hobby pentru puținul timp liber

Comisarul șef Voicu Emanuel, pe lângă pasiunea profesională, are un singur hobby- vânătoarea. Timpul nu-i prea permite, deoarece, după cum aţi aflat, se ocupă de alte tipuri de vânătoare însă cum prinde un liber mai merge în natură cu prietenii. ,,Am prieteni cu fonduri de vânătoare unde merg liniștit să mă relaxez. În rest, doar muncă.”, spune ofiţerul.  
Sârbu despre Voicu: „Voicu este un om de excepţie”
Șeful BCCO Pitești, comisarul șef Iulian Sârbu are numai cuvinte de laudă despre comisarul Voicu: „Este unul dintre cei mai buni. Este recunoscut la nivelul structurii centrale. Nu a refuzat nici o activitate și este folosit în cele mai grele și periculoase misiuni. În toate misiunile în care gradul de periculozitate este maxim, Voicu este primul pe listă. Este un om de excepție. În rest, nu mă interesează ce se bârfește. Noi lucrăm cu date exacte și probe concludente.”

De ce „sub acoperire”

Apariţia cadrului legal ce reglementează activitatea investigatorilor sub acoperire a fost determinată,  în mod unanim, de necesităţile luptei împotriva unor forme de criminalitate atipice, ce işi desfaşoară activitatea in mod organizat şi ”ermetic”, astfel încât activitatea de probare a actelor infracţionale prin metodele normale devine deosebit de dificilă, dacă nu chiar imposibilă. În aceste condiţii, singura modalitate de descoperire a activităţilor infracţionale monitorizate este infiltrarea unor persoane, care, sub o identitate falsă, culeg informaţii şi probe în vederea folosirii lor în cadrul unor proceduri judiciare ulterioare. Acest caracter ”ocult” al activităţii investigatorilor sub acoperire a ridicat insă o serie de alte probleme. Astfel, activitatea unui investigator sub acoperire presupune de multe ori participarea sau cel puţin implicarea în activităţile infracţionale desfăşurate de persoanele vizate de investigaţiile organelor judicare. Această participaţie are ca scop tocmai strângerea probelor (de exemplu, cumpărarea unor cantităţi de stupefiante, substanţe chimice sau precursori de la persoane bănuite ca fac trafic de droguri).­
Cristian Mihalcea

Hits: 6183
Comments (2)Add Comment
...
written by marius , martie 04, 2012
Intr-adevar,un adevarat profesionist,un familist convins,si o verticalitate morala incontestabila !.....restul e can-can!
bafta
written by art.aa , septembrie 09, 2011
Te iubesc, esti cel mai bun.semnat art a.a

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com