Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

Gherila Urbana

Vineri, 24 Mai 2019

Ultimele comentarii

Constantin Dârzan tr
Individul ăsta este un INFRACTOR care face evaziun
Porniţi la drum! Sf
Parinte Filotei, Ieri un parinte de aici de la
Omul de afaceri Nico
Primarul Ionica nu stie ca strada P Ispirescu nu e
Fiica primarului Ion
NOILE SENTINTE din D
Statul trebuie sa recupereze banii de la falsii re
NOILE SENTINTE din D
Numai la Topoloveni sunt peste 50 de asemenea fals
PROTEST impotriva CE
Google prime supporter and leader of Alphabet, joi
PROTEST impotriva CE
Remarking on how certain inside and European contr
“PRESEI îi lipseşte
E puțin spus.. sinceritatea. personal, am constata
MARIA DINU trimite o
CATA NERUSINARE O ANALFABETA IMPARTE BANU LPUBLIC
Eduard Ciocnitu îi i
Acest ciocniți nu este decât un venetic ticălos si
Două FEMEI trebuie s
spagarele astea douadintre care una are telogie as
FUEGO plătit la PIT
MULTUMIM ARTISTULUI PAUL SURUGIU - FUEGO pentru to
Scandal în PMP Argeş
niste oportunisti acesti indivizi ,cei care au fon
Gelu Tofan îşi extin
Oferta excelenta pentru anul 2017. Minim 491,52 eu
RAPORT DNA Piteşti:
Cei doi, impreuna cu primarul de la Sulina au form
EXCLUSIV/ Liviu Drag
Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. N
Traficanții de minor
http://www.mapn.ro/fotodb/20091211/IMG_5642
Traficanții de minor
Cum vine o ploicica mai serioasa e ca o mana cerea
Dosarul Mineriada, d
Câștiguri acasă! Avem planuri mari de dezvoltare!
Fiica primarului Ion
Liuta Draga -soacra, spune-le sa scrie ceva despre
Apartenența politică
Ma numesc Simion Romulus si sunt director la Scoal
Filaj acasă la magna
Cum se imbogatesc unii si altii in schimb fac FOAM
Marius Bălan, candid
Comunicarea destul de greioaie si plina de erori a
Este oficial! S-a în
notarita e cea mai potrivita dar nu stie ce o aste
Este oficial! S-a în
daca e cu doamna notar la primarie, nu mai pleaca
Este oficial! S-a în
mai bine puneti osu la munca sa vedem ce puteti fa
Este oficial! S-a în
Nu sunt toti comunisti#sunt multi care nu stiu pe
Este oficial! S-a în
sa vedem cum ii convingeti pe comunisti sa vina in
Este oficial! S-a în
felicitari pentru Mircea Andrei! Poate auzim si no

Cautare

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Banner
Banner

Supliment politic

Banner

Cele mai citite

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
TRAFIC
Părintele Lucian Grigore va deveni patron de ziar
Articole - Reportaj
Luni, 05 Decembrie 2011 11:48

4-02.jpg„Vremurile se schimbă şi noi odată cu ea” este o cunoscută sintagmă şi parcă astăzi, mai mult ca oricând ne dăm seama cât adevăr conţine. Cine înainte cu zece-douăzeci de ani s-ar fi gândit că preoţii vor deveni afacerişti? Imaginea slujitorului sfântului altar, în ochii comunităţii din care făcea parte, era „sfântă” şi comportamentul său trebuia de asemeni să fie unul exemplar. În altă pagină a săptămânalului nostru puteţi citi un amplu fotoreportaj de la fabrica de turtă dulce a părintelui Constantin Onu, iar în rândurile care urmează vă vom prezenta un alt „caz” la fel de interesant. Profesorul universitar Lucian Grigore nu mai rezistă tentaţiei şi se pare că foarte curând va lansa un ziar care va sparge toate canoanele cunoscute până acum.

”Antecedentele” vădesc un ideal mai vechi

Asemeni părintelui Constantin Onu de la Biserica Mavrodolu, preotul Lucian Grigore şi-a creat un bun renume, mai ales după 1990 când argeşenii, asemeni tuturor românilor şi-au putut exprima în mod liber atât apartenenenţa la biserica strămoşească, dar şi preferinţele duhovniceşti. Dotat cu o inteligenţă sclipitoare şi înclinat spre studiu teologic aprofundat, părintele Lucian Grigore a reuşit, fără a-şi fi propus neapărat acest lucru, să se deosebească de ceilalţi preoţi. Cu toate că acasă nu a avut întotdeauna condiţii prielnice lecturilor, spaţiul fiind prea mic pentru cei trei copilaşi cu care l-a binecuvântat Dumnezeu, totuşi preotul a făcut eforturi supraomeneşti, şi-a sacrificat nopţi la rând şi a reuşit să-şi însuşească în doar câţiva ani, cunoştinţe pe care alţi preoţi nu le-au deprins într-o viaţă. Vasta cultură acumulată l-a ajutat enorm. Şi-a câştigat în scurt timp renumele de fin intelectual de rang înalt, astfel că postul ocupat la Parohia „Sf. Muc.Gheorghe” de la catedrala cu acelaşi nume din centrul Piteştiului, era locul perfect pentru el. A intrat repede în graţiile unui alt intelectual de calibru, şeful său ierarhic, Calinic Argatu care a ţinut să şi-l apropie cât mai mult pe părintele Lucian Grigore. Pentru că a simţit „stofa” omului cu care are de-a face, întâiul ierarh al Argeşului şi Muscelului a vrut să-l pună şi mai mult în valoare pe părintele Lucian Grigore, altfel un monument de modestie. Titlul de consilier episcopal pe care l-a primit a venit pentru părintele Lucian Grigore ca o încununare a anilor de trudă pe altarul desăvârşirii intelectuale. Din poziţia în care s-a aflat, preotul împreună cu mai marii episcopiei, a pus bazele unui săptămânal „Argeşul ortodox”. La bunul mers al publicaţiei care apărea în toate parohiile de pe raza Eparhiei Argeşului şi Muscelului, a contribuit din plin părintele Lucian Grigore, acesta fiind de altfel un mentor pentru ceilalţi teologi care colaborau şi semnau în paginile ziarului.

Experienţa din Anglia i-ar putea folosi

După ce a prins gustul presei, fie ea şi exclusiv religioasă, părintele Lucian Grigore care se simţea oarecum încorsetat de rigorile editoriale impuse, cum era şi firesc de la Curtea de Argeş, s-a gândit să editeze o revistă a Parohiei „Sf. Muc. Gheorghe” pe care a intitulat-o extrem de sugestiv „Pridvorul de Sus”. Pe lângă articolele semnate chiar de părintele Lucian Grigore, atât preoţii parohiei cât şi alţi colaboratori şi-au adus aportul, astfel că produsul finit, revista în sine era plină de subiecte interesante cu un conţinut bogat pe care cititorii, în speţă enoriaşii zonei centrale a urbei dar şi alţii din alte cartiere, le gustau din plin. Părintele Lucian Grigore fiind un bun psiholog, a reuşit să adune în jurul acestei publicaţii foarte mulţi tineri. Entuziasmul a fost general. Preotul reuşea să-i atragă asemeni unui magnet şi să-i determine să scrie măcar câteva rânduri în „Pridvorul de Sus”. Spaţiul întâlnirilor săptămânale dintre preot şi tinerii colaboratori era chiar sfântul lăcaş de cult, însă în timp scurt, cum numărul acestora sporea ca-n poveşti, părintele Lucian Grigore a schimbat locul. Toată lumea era invitată într-una dintre sălile Casei de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, unde preţ de câteva ore se discutau probleme de actualitate religioasă precum şi conţinutul următorului număr al revistei. De aici şi până la ideea înfiinţării unui cenaclu, n-a fost decât un pas. Iar părintele Lucian Grigore a „botezat” cenaclul cu acelaşi nume: „Pridvorul de Sus”. În ultimii ani însă, preotul a avut alte sarcini de îndeplinit şi i-a fost tot mai greu să se ocupe şi de activităţi de acest gen. Pe lângă funcţia de consilier episcopal, a devenit şi şef al consistoriului! Pe înţelesul omului de rând, acesta este un fel de tribunal al preoţilor în care sunt judecate, conform legilor şi regulilor specifice, faptele slujitorilor sfintelor altare, iar preotul Lucian Grigore avea în cadrul acestui „tribunal” funcţia supremă. A urmat o „misiune” în Marea Britanie, unde acelaşi Lucian Grigore a plecat pentru mai mult timp. Aici avea să desluşească mai bine tainele Bisericii Anglicane şi să stabilească nişte puncte de legătură între aceasta şi Biserica Ortodoxă Română. Contactul cu civilizaţia britanică i-a fost benefic din toate punctele de vedere, inclusiv al ...presei! Acolo şi-a dat seama mai mult ca oricând că totuşi o publicaţie bine făcută, cu profesionalism dar şi cu multă pasiune, poate ajunge la sufletul şi mintea cititorului, britanicii fiind mari consumatori de presă scrisă.

Proiectul este în stadiul final

Deşi în ultimii ani nu a mai avut timpul necesar pentru a cocheta cu presa, fie ea religioasă sau laică, părintelui Lucian Grigore i-a rămas neîmplinit visul unei publicaţii. Ambiţios din fire, nu renunţă însă cu una, cu două. Deşi pare greu de crezut, ţinând cont de pregătirea lui pur teologico-filosofică, preotul de la Catedrala „Sf. Muc. Gheorghe” a studiat atent, cu creionul în mână, ziarele locale. Cu o febrilitate de invidiat, a citit enorm, a făcut însemnări pe manşeta ziarelor, a încercat să descopere puncte slabe şi cele forte ale unui ziar, felul în care se construieşte un jurnal de la prima la ultima sa pagină, modul în care sunt alese titlurile, corelaţia dintre acestea şi textul în sine etc. Într-un cuvânt, părintele Lucian Grigore, ca un adevărat autodidact a „mâncat” presă scrisă pe pâine, tocmai pentru a se specializa în acest domeniu nou, jurnalismul. În urmă cu câtva timp, publicaţia „Argeşul ortodox” care era editat şi finanţat de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a murit. Părintele Lucian Grigore a primit cu mare tristeţe această veste, tocmai pentru că la temelia acestui săptămânal pusese o parte din sufletul său. Mâhnirea personală nu a răzbătut însă în jurul său. Şi-a propus însă să-şi înceapă proiectul pe care-l gândea de multă vreme. După ce a rostit o scurtă rugăciune şi s-a închinat de trei ori, preotul a aşternut pe hârtie tot ce acumulase de unul singur într-ale gazetăriei. Şi-a dat pe loc seama că a sosit momentul cel mare şi ar fi în stare să coordoneze o publicaţie. Şi   nu-şi doreşte să fie una oarecare, iar răzbătător cum îl ştie toată lumea, nu se va mulţumi să-şi vadă creaţia zăcând pe tarabe. Părintele Lucian Grigore gândeşte un proiect grandios, o publicaţie bilunară cum n-a mai fost alta pe teritoriul României care să se adreseze deopotrivă elitei dar şi celor din clasele inferioare, în aceeaşi măsură pe placul orăşenilor, dar accesibil şi celor din mediul rural. Deocamdată proiectul se află în stadiul de ultime analize financiare şi toate pregătirile se fac în mare secret. Ziua cea mare se apropie însă şi e aproape o certitudine faptul că părintele Lucian Grigore, unul dintre cei mai mari teologi ai României, va deveni patron de ziar. Motiv de îngrijorare şi insomnie pentru orice ziar concurent.
Eduard Tomaziu

Hits: 3648
Comments (2)Add Comment
Amin!
written by Paul , aprilie 14, 2012
Chiar nu vrea nimeni sa inteleaga ca multi dintre acesti " sfintiti" nu au legatura decat cu maruntele lor ambitii de parveniti?! De unde atatia bani pentru trufia prea- onorabilului mare jurnalist? Din salariul propriu?! Din daniile fara numar si fara evidenta? Mai repede... Uitati-va la burtile lor, la masinile lor, la beizadelele lor, la luxul nerusinat pe care-l afiseaza si veti avea masura a ceea ce sunt si fac si, mai ales, nu uitati ca toti banii ii au de la voi, saraci si naivi... Pacat! Sa Le ierte Dumnezeu lacomia si trufia, eu nu pot si nici nu vreau!
cuvinte de multumire lui grigore lucian
written by stefan constantin , ianuarie 08, 2012
ma numesc stefan.am 35 ani.prin 2004 acest PARINTE era presedintele consistoriului eparhial de la c.arges.am avut probleme de familie si am avut norocul sa ma judece depunandu-ma din treapta preoteasca...mi-a distrus 9 ani de studiu si 9 ani de misiune preoteasca si-i multumesc nu-i pot uita satisfactia sa de pe kip,ce si-o manifesta vazandu-ma atat de indurerat...un adevarat parinte...nu mai au rost alte comentarii

Write comment

busyscroll back to top
 
Joomla Templates by JoomlaVision.com